Georgische Droom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Georgische Droom - Democratisch Georgië (Georgisch:ქართული ოცნება – დემოკრატიული საქართველო, K’art’uli ots’neba – demokratiuli Sak’art’velo) is een centrumpartij uit Georgië.

Georgische Droom werd als partij opgericht door de zakenman en multimiljardair Bidzina Ivanisjvili op 19 april 2012 voor deze opkwam bij de parlementsverkiezingen van 2012. Voordien was Georgische Droom al sinds december 2011 gekend als een publieke beweging. Ivanisjvili was geen Georgisch burger in april 2012 en werd niet de eerste partijvoorzitter, die eer ging naar de advocate Manana Kobakhidze.

Ivanisjvili behaalde bij de parlementsverkiezingen in 2012 met zijn nieuwe partij 85 van de 150 zetels in het Georgisch parlement en werd premier van een nieuwe regering. Ook zijn opvolgers als regeringsleiders van Georgië, Irakli Garibasjvili (premier van 2013 tot 2015) en huidig premier sinds 2015 Giorgi Kvirikasjvili zijn evenals huidig president van Georgië sinds 2013 Giorgi Margvelasjvili politici van Georgische Droom. Ook gelieerd aan de partij zijn politicus en diplomaat Tedo Dzjaparidze, schaakgrootmeester Zoerab Azmaiparasjvili, voormalig voetbalinternational Kacha Kaladze en schrijver Guram Odisharia.

Premier Giorgi Kvirikasjvili voerde Georgische Droom in 2016 naar een nieuwe overwinning in de parlementsverkiezingen dat jaar waar de partij zelfs 115 van de 150 zetels veroverde.

Georgische Droom is een zogenaamde Big Tent partij, een eenheidspartij die meerdere strekkingen probeert aan te trekken. De partij is pro-Europees en heeft een statuut van observator bij de Partij van de Europese Sociaaldemocraten. De partij is lid van de internationale politieke koepelorganisatie Progressive Alliance.