Georgische Droom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Georgische Droom - Democratisch Georgië (Georgisch:ქართული ოცნება – დემოკრატიული საქართველო, K’art’uli ots’neba – demokratiuli Sak’art’velo) is een centrumpartij uit Georgië.

Georgische Droom werd op 19 april 2012 als partij opgericht door oligarch en multimiljardair Bidzina Ivanisjvili voor de parlementsverkiezingen van 2012. Voordien was Georgische Droom al sinds december 2011 een publieke beweging. Ivanisjvili was geen Georgisch burger in april 2012 en werd niet de eerste partijvoorzitter, die eer ging naar de advocate Manana Kobachidze.

De partij behaalde onder leiding van Ivanisjvili en in een coalitieverbond met vijf andere partijen bij de parlementsverkiezingen van 2012 85 van de 150 zetels in het Georgisch parlement. De partij maakte daarmee een einde aan bijna negen jaar dominantie van de door president Micheil Saakasjvili geleide regeribg van Verenigde Nationale Beweging. De verkiezingen betekenden ook de transformatie van een presidentieel systeem naar parlementaire democratie. Ivanisjvili werd premier van de nieuwe regering die met een jaar lang cohabitation met Saakasjvili, wiens termijn nog tot eind 2013 liep. Na de presidentsverkiezingen van 2013 trad Ivanisjvili terug als premier. Sindsdien waren er geregeld tussentijdse wisselingen van premier van de Georgische Droom: Irakli Garibasjvili (2013-2015 en sinds 2021), Giorgi Kvirikasjvili (2015-2018), Mamoeka Bachtadze (2018-2019) en Giorgi Gacharia (2019-2021). In 2013 werd vierde president van Georgië Giorgi Margvelasjvili (2013-2018) namens Georgische Droom gekozen. Ook gelieerd aan de partij zijn politicus en diplomaat Tedo Dzjaparidze, schaakgrootmeester Zoerab Azmaiparasjvili, voormalig voetbalinternational Kacha Kaladze en schrijver Guram Odisharia.

Premier Giorgi Kvirikasjvili voerde Georgische Droom in 2016 naar een nieuwe overwinning in de parlementsverkiezingen dat jaar waar de partij zelfs 115 van de 150 zetels veroverde, een constitutionele meerderheid (75%). In najaar 2020 volgde de derde parlementaire zege op rij voor de partij, ditmaal onder leiding van premier Giorgi Gacharia. De partij behaalde 90 van de 150 zetels, mede door een sterk gewijzigd kiesstelsel.

Georgische Droom is een zogenaamde Big Tent partij, een eenheidspartij die meerdere strekkingen probeert aan te trekken. De partij profileert zich als pro-Europees en heeft een statuut van observator bij de Partij van de Europese Sociaaldemocraten. De partij is lid van de internationale politieke koepelorganisatie Progressive Alliance.