Bidzina Ivanisjvili

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bidzina Ivanisjvili
ბიძინა ივანიშვილი
Bidzina Ivanisjvili
Geboren 18 februari 1956
Chorvila
Politieke partij Georgische Droom
Partner Ekaterine Khvedelidze
Handtekening Handtekening
Premier van Georgië
Aangetreden 25 oktober 2012
Einde termijn 20 november 2013
President Micheil Saakasjvili (tot 17 november 2013)
Giorgi Margvelasjvili (na 17 november 2013)
Voorganger Vano Merabisjvili
Opvolger Irakli Garibasjvili
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Bidzina Ivanisjvili (Georgisch: ბიძინა ივანიშვილი) (Chorvila, 18 februari 1956) is een Georgisch zakenman, multimiljardair en politicus actief voor de Georgische Droom. Van 25 oktober 2012 tot 20 november 2013 was hij premier van Georgië.

Hij werd geboren in een klein Georgisch dorpje, Chorvila, dicht bij Satsjchere. Hij studeerde ingenieurswetenschappen en economie aan de Staatsuniversiteit van Tbilisi. In 1982 behaalde hij een Ph.D. in economie aan de Russische Staatsuniversiteit van spoorwegtechnologie van Moskou. Hij ging in zaken met de verkoop van computer- en communicatieapparatuur. Nadien wierp hij zich in de metaalhandel en de bankwereld. Ivanisjvili bouwde een zakenimperium wat hem een geschat vermogen van 6,4 miljard Amerikaanse dollar opleverde.

Ivanisjvili had een dubbel staatsburgerschap van zowel de Russische Federatie als Georgië. Hij verwierf bovendien ook de Franse nationaliteit. Hij verloor evenwel hierdoor zijn Georgisch burgerschap in oktober 2011.

In 2011 startte hij de burgerbeweging Georgische Droom die in april 2012 formeel een politieke partij werd die deelnam aan de Georgische parlementsverkiezingen van 2012. Deze partij behaalde een absolute meerderheid van 85 van de 150 zetels in het parlement. Hij leverde zijn Russische en Franse nationaliteit en aandelen in Russische bedrijven in, en kon zo zijn Georgische nationaliteit terugkrijgen. Dit liet hem toe zelf een mandaat op te nemen. Toen hij zo de politiek inging en premier werd, nam hij een aantal vertrouwelingen mee uit zijn zakenimperium, waaronder de jonge Irakli Garibasjvili en Giorgi Kvirikasjvili. Deze volgden hem op als premier van Georgië. Na de succesvolle verkiezing van Giorgi Margvelasjvili van de Georgische Droom als president van Georgië bij de presidentsverkiezingen van 2013 trad hij zelf terug uit het politiek leven. Op de achtergrond heeft hij evenwel nog steeds een grote invloed op Georgische Droom en de politiek in Georgië.

Zie de categorie Bidzina Ivanishvili van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.