Vachtang I

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vachtang I
circa 439/43 - 502/522
Vachtang I
Koning van Georgië
Periode 447/49 - 502/22
Voorganger Mithridates V
Opvolger Datsji van Iberië

Vachtang I Gorgasali (Georgisch:ვახტანგ I გორგასალი) (c. 439 of 443 - 502 of 522) was koning van Iberië, bekend als Kartli (huidige Georgië), in de tweede helft van de 5de eeuw en de eerste kwart van de 6de eeuw. Hij behoorde tot de Chosroïden dynastie. Gorgasali is een geuzennaam met een Iraanse betekenis van "wolfshoofd". Hij sloot een noodlottig bondgenootschap met het Oost-Romeinse Rijk dat een langdurige strijd opleverde tegen de Iraanse Sassaniden onder Kavad I, die eindigde met de nederlaag van Vachtang en de verzwakking van het Koninkrijk. Traditiegetrouw schrijft men hem de stichting van Tbilisi toe.

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens het Leven van Vakhhtang Gorgasali (achtste of elfde eeuw) was hij de zoon van koning Mihrdates V en de tot het christendom bekeerde, Perzische Sagdukht. Op 19-jarige leeftijd huwde hij Balendukht, 'dochter' van de Grote Koning Hormizd (blijkbaar Hormazd III). Later trouwde hij met Helena, 'dochter' (of verwante) van de Byzantijnse keizer Zeno. Hij had drie zonen: Datsji, Leon en Mihrdat.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

De wetenschapper Cyril Toumanoff poneert dat Vachtang I gelijk is aan koning Gurgenes (zie Procopius). Als dat zo is, ligt Vachtang I aan de basis van de Iberische Oorlog (526-532). (Zie ook Kavad I).

Referentie[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Procopius. History of the Wars, I.12. Gurgenes can be identified with Vakhtang I Gorgasali of the Georgian sources
Vachtang I voor de Metekhi-kerk in Tbilisi