Mindanao

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de gelijknamige rivier, zie Mindanao (rivier).
Mindanao
Eiland van Filipijnen
De locatie van Mindanao in de Filipijnen
Locatie
Land Filipijnen
Eilandengroep Mindanao
Algemeen
Oppervlakte 95.581 km²
Inwoners ca. 14 miljoen
Hoofdplaats Davao City

Mindanao is het op één na grootste eiland van de Filipijnen en tevens de naam van de zuidelijkste eilandengroep van het land.

Al honderden jaren lang wordt op Mindanao een bittere onafhankelijkheidsoorlog gevoerd door diverse islamitische groeperingen. Eerst tegen de Spanjaarden en de Amerikanen en daarna tegen de christelijke Filipijnse regering.

De eilandengroep Mindanao is de thuisbasis van groeperingen zoals het Moro Islamic Liberation Front (MILF) en het meer radicale Abu Sayyaf, die een permanente oorlog voeren met als doel een onafhankelijke islamitische staat in het zuiden van de Filipijnen. In 1996 bereikten het Moro National Liberation Front (MNLF) en de regering een compromis, waardoor er autonomie is voor gebieden met een moslimmeerderheid.

Mensen en cultuur[bewerken]

Op de eilandengroep Mindanao woonden bij de laatste officiële telling in 2000 ruim 18 miljoen inwoners (24% van de totale bevolking).

Een meerderheid van de bevolking (63%) bestaat uit christelijke groepen zoals de Butuan. Een minderheid van de inwoners (32%) is moslim, verdeeld in diverse etnische groepen zoals de Maranao en de Tausug. De moslims wonen voornamelijk in het zuidelijke deel van het eiland. De overige 5% van de inwoners is animistisch.

Geografie[bewerken]

Bestuurlijke indeling[bewerken]

De eilandengroep Mindanao is verdeeld in zes regio's die weer zijn onderverdeeld in 27 provincies. Vijf van deze provincies liggen niet op het eiland Mindanao.

Topografie en landschap[bewerken]

Het eiland Mindanao ligt in het Zuiden van de Filipijnen. Op Luzon na is het eiland het grootste van het land met 94.630 km². Het landschap van Mindanao is over het algemeen bergachtig. Ook Mount Apo, met 2954 meter de hoogste berg van het land, ligt op Mindanao. Aan de westkant van Mindanao is de Suluzee, aan de oostkant de Filipijnenzee en in het zuiden de Celebeszee. De grootste stad op het eiland is Davao City.

Naast het hoofdeiland Mindanao bevat de eilandengroep nog een andere eilanden, zoals de Sulu-eilanden, Camiguin, Dinagat, Siargao, Samal en de Sarangani-eilanden.