Sulu-eilanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sulu-eilanden
Eiland
Sulu-eilanden (Filipijnen)
Sulu-eilanden
Locatie
Eilandengroep Sulu-eilanden
Locatie Grote Oceaan, Suluzee
Coördinaten 5° 39′ NB, 120° 50′ OL
Portaal  Portaalicoon   Filipijnen

De Sulu-eilanden zijn een archipel en een biogeografische regio die de Filipijnse provincies Sulu en Tawi-Tawi (tevens de naam van het grootste eiland in de archipel) omvat, gelegen tussen Borneo en Mindanao. De meeste eilanden zijn tijdens het Pleistoceen door de verlaagde zeespiegel verbonden geweest.

Fauna[bewerken | brontekst bewerken]

De Sulu-eilanden behoren tot de zogenaamde "oceanische Filipijnen", het deel van de archipel dat nooit met het vasteland verbonden is geweest. Dit geldt wel voor Groot-Palawan en de meer zuidelijke grote eilanden als Borneo en Sumatra die in het Pleistoceen een deel van het Aziatische vasteland waren. De Sulu-eilanden daarentegen zijn relatief lang gescheiden gebleven van de overige Filipijnse eilanden. Hierdoor verschilt de fauna sterk van die in andere gebieden.

De Sulu-eilanden hebben echter door hun ligging, vlak bij Borneo, ook een aantal "niet-Filipijnse" invloeden in hun fauna; zo komt de plompe lori in de Filipijnen alleen op de Sulu-eilanden voor. Het gebied kent onder andere ook een aantal endemische vogels, waaronder de Sulu-neushoornvogel, de Sulu-vlagstaartpapegaai en de Tawitawi-dolksteekduif, een endemisch knaagdier, Rattus tawitawiensis en een endemisch reptiel, Ahaetulla prasina suluensis, dat in bepaalde kenmerken tussen de Filipijnse en de Aziatische ondersoort van deze slang, Ahaetulla prasina, in staat.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]