Tobameer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tobameer
Landsat satelliet foto Tobameer
Landsat satelliet foto Tobameer
Tobameer
Tobameer
Situering
Stroomgebied Sumatra
Hoogte 905 m
Coördinaten 2° 37′ NB, 98° 49′ OL
Basisgegevens
Oppervlakte 1130 km²
Soort water Kratermeer
Maximale lengte 100 km
Maximale breedte 30 km
Maximale diepte 505 m
Overig
Belangrijkste uitlopen Asahan
Eiland(en) Samosir
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Het Tobameer (Maleis: Danau Toba) is een groot kratermeer in de provincie Noord-Sumatra op Sumatra, in Indonesië. Het is ontstaan als caldera van een reusachtige vulkaanuitbarsting (een Supervulkaan) zo'n 70-75.000 jaar geleden; zie Toba.

Het meer is ongeveer 100 km lang en 31 km breed, en heeft een oppervlakte van circa 1146 km². Het is hiermee het grootste meer in Zuidoost-Azië. Het Tobameer is ook erg diep. De diepte is niet precies bekend, maar wordt op meer dan 450 meter geschat.

Bezienswaardigheden[bewerken]

In het Tobameer ligt een schiereiland dat ongeveer 30.000 jaar geleden is ontstaan als gevolg van een vulkaanuitbarsting. Dit eiland, Samosir genaamd, meet ongeveer 46 km bij 21 km en is vooral bij rugzaktoeristen een populaire bestemming. Het wordt bewoond door de Toba Batak. Op het eiland zijn enkele dorpjes met Batak-huizen, zoals Ambarita, Tomok en Simanindo. In Huta Bolon worden door de bewoners dagelijks dansvoorstellingen gehouden.

Het Tobameer, en dan vooral de plaats Prapat is een populaire vakantiebestemming voor mensen uit Medan. De temperatuur (ongeveer 27 °C overdag en ongeveer 22 °C in de avond) is voor Indonesische begrippen laag, en is aangenaam koel vergeleken bij de tropische warmte van Medan 31 °C).

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]