Prapat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Prapat
Plaats in Indonesië Vlag van Indonesië
Prapat
Prapat
Situering
Eiland Sumatra
Provincie Noord-Sumatra
Tijdzone +7
Coördinaten 2° 39′ NB, 98° 56′ OL
Detailkaart
Prapat
Prapat
Locatie in Sumatra
Portaal  Portaalicoon   Indonesië

Prapat of Perapat (de plaatselijke, Batakse vorm is Parapat) is een dorp en gelijknamig schiereiland in een baai van het Tobameer, op het Indonesische eiland Sumatra. Het ligt in het Toba-Batakgebied, en herbergt een Bataks cultureel centrum. Jaarlijks wordt er het "Toba-festival" gehouden, dat een week duurt, met Batakse cultuuruitingen en kanowedstrijden.

Toerisme[bewerken]

Prapat is een geliefd toeristenoord voor Indonesiërs, vooral uit de drukke, hete stad Medan ten noorden van het meer. Ook veel vakantiegangers vanuit vooral Singapore en Maleisië bezoeken de plaats. Voor westerse toeristen, waaronder Nederlanders, is het Tobameer een van de belangrijkste attracties bij een bezoek aan Indonesië, maar zij doen Prapat voornamelijk aan als tussenstop naar het kratereiland Samosir.

Prapat: gezicht op het Tobameer

Geschiedenis[bewerken]

In de koloniale tijd had de Deli Maatschappij, die op Noord-Sumatra vele ondernemingen exploiteerde, een bungalow op het schiereiland. Die fungeerde als passanggrahan (doorreisverblijf), maar in 1949, dus in het laatste jaar van de conflicten tussen Nederland en Indonesië, werden de verzetsstrijders Soekarno en Hadji Agoes Salim in het gebouw geïnterneerd. Het is thans een rusthuis van de overheid.