Majapahit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karaton Mojopahit
Kerajaan Majapahit
 Koninkrijk Singhasari 1293 – 1527 Sultanaat Demak 
Kaart
14e eeuw
14e eeuw
Algemene gegevens
Hoofdstad Majapahit of Wilwatikta (modern Trowulan)
Talen Javaans, Sanskriet
Religie(s) Hindoeïsme, boeddhisme, animisme
Geschiedenis van Indonesië

Naar chronologie

Vroege vorstendommen

De opkomst van de moslimstaten

Koloniaal Indonesië

De opkomst van Indonesië

Onafhankelijk Indonesië


Portaal  Portaalicoon  Indonesië
Portaal  Portaalicoon  Geschiedenis

Het Majapahit-rijk (in oude spelling Madjapahit) was een hindoe-boeddhistisch rijk van ca. 1293 tot ca. 1500, met als centrum Oost-Java, in het huidige Indonesië.

Het rijk bestond tijdens zijn grootste bloeiperiode tevens uit Midden-Java, Madura en grote delen van Malakka (Maleisië), Borneo, Sumatra, Bali, Celebes en de Molukken. De belangrijkste heerser van het rijk was Hayam Wuruk, die van 1350 tot 1389 regeerde. Tijdens diens heerschappij kwam het rijk tot zijn hoogtepunt.

Het Majapahit-rijk was het laatste hindoe-boeddhistische rijk in de archipel. Het werd voorafgegaan door het koninkrijk Shrivijaya (Palembang), dat Palembang op Sumatra als centrum had. Trowulan (Sanskriet: Vilvatikta) was de hoofdstad van Majapahit. De Sanskriet naam is een letterlijke vertaling van Majapahit. Nadat koning Singhavikramavardhana in 1478 een grote nederlaag had geleden tegen de opstandige Bhre Kertabumi, verplaatste hij zijn hoofdstad naar Daha, de hoofdstad van voormalige rijk van Kediri.

De stichter van het Majapahit-rijk, Raden Wijaya, was de schoonzoon van Kertanegara, de koning van het Singhasari-koninkrijk, dat ook op Java lag. Nadat Singhasari in 1290 Shrivijaya volledig uit Java had verdreven, trok de groeiende macht van Singhasari de aandacht van Kublai Khan in China. Deze laatste zond gezanten naar Singhasari om schatting te eisen. Kertanagara, die op dat moment over het Singhasari-rijk regeerde, weigerde echter te betalen, waarop de Khan een strafexpeditie naar Java zond, die in 1293 bij de kust van Java aankwam. Tegen die tijd was Kertanegara door een rebel uit Kediri, Jayakatwang, vermoord. De stichter van het rijk van Majapahit, Raden Wijaya, die na zijn troonsbestijging de naam Kertarajasa aan zou nemen, sloot een verbond met de Mongolen tegen Jayakatwang. Nadat zij samen Jayakatwangs hoofdstad Daha en daarmee het rijk van Kediri hadden vernietigd, keerde Raden Wijaya zich tegen de Mongolen en dwong hen in verwarring tot een terugtocht.

Onder leiding van Gajah Mada (of Gadjah Mada), een ambitieuze minister-president die van 1331 tot 1364 ook als regent optrad, breidde het rijk van Majapahit zich steeds verder uit over de eilanden van de Indonesische archipel. Een paar jaar na zijn dood nam de vloot van Majapahit ook Palembang in en maakte daarmee een eind aan het rijk van Shrivijaya.

Hoewel de heersers van Majapahit hun macht uitbreidden over de naburige eilanden en de aldaar aanwezige koninkrijken vernietigden, leek hun interesse vooral uit te gaan naar het beheersen van een groter deel van de commerciële handel binnen de archipel. In de tijd dat het Majapahit-rijk werd gesticht, kwamen ook de eerste moslim-handelaren en hun proselieten het gebied binnen.

Na het hoogtepunt in de 14e eeuw, begon de macht van het Majapahit langzaam af te nemen, mede door een oorlog over de troonopvolging in 1401, die vier jaar duurde. Het rijk bleek niet in staat de groeiende macht van het sultanaat van Malakka in te dammen. Gegevens over het einde van het Majapahit-rijk leveren een datering op die varieert van 1478 tot 1520.

Eeuwen later, in de jaren '20 en '30 van de twintigste eeuw, werd het historische Majapahit-rijk door de Indonesische nationalisten als een model gezien voor hun nieuwe staat. Zij hadden een modern Indonesië voor ogen waarin, net als ooit in het Majapahit-rijk, alle volkeren van de archipel onder één regering verenigd zouden zijn. Daarom kozen zij voor hun vlag de kleuren van de vlag van Majapahit, rood-wit.

Zie de categorie Majapahit Empire van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.