Haifa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het district, zie Haifa (district).
Haifa
חיפה
حيفا
Stad in Israël Vlag van Israël
Vlag van Haifa Wapen van Haifa
Haifa
Haifa
Situering
District (mechoz) Haifa
Coördinaten 32° 46′ NB, 35° 0′ OL
Algemeen
Oppervlakte 64 km²
Inwoners (2010) 268.200 (4463 inw/km²)
Burgemeester Yona Yahav
Website haifa.muni.il
Foto's
Haifa Shrine and Port.jpg
Portaal  Portaalicoon   Israël
De Louis-promenade op de Karmelberg
De Bahá'í-tempel met onderste tuinen
De oostelijke benedenstad, de baai, de "krayot" en de bergen van Galilea
Downtown

Haifa (Arabisch: حَيْفَا/Heifa; Hebreeuws: חיפה/Chej-fa) is een havenstad en badplaats in Noord-Israël, op het noordelijkste gedeelte van het Karmelgebergte en aan de Middellandse Zee. Met 268.200 inwoners (2010) is het de derde stad van Israël, na Jeruzalem en Tel Aviv, en de belangrijkste (haven)stad in het noorden van het land.

Geschiedenis[bewerken]

De oudste nederzetting in de omgeving is Tell Abu Hawam, een kleine havenstad gesticht in de Late Bronstijd (14e eeuw v.Chr.). In de derde eeuw na Christus was Haifa een centrum waar kleurstoffen bereid werden. Door de eeuwen heen is de stad veroverd en bestuurd door Byzantijnen, Arabieren, Kruisvaarders, Ottomanen, Egyptenaren en Britten.

Haifa's belang als havenstad groeide tijdens de Britse mandaatperiode, toen het een belangrijke havenstad werd voor de gehele regio. Sinds eind jaren 40 doet de haven alleen nog dienst voor Israël en, bovendien, moet het sinds de jaren 50 concurrentiestrijd leveren met Ashdod.

1rightarrow blue.svg Zie Geschiedenis van Israël voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Industrie[bewerken]

Er zijn diverse soorten industrie, onder meer olieraffinaderijen en chemische industrie. Door de hoogteverschillen is de luchtvervuiling echter beperkt tot een klein gebied.

Bahá'í[bewerken]

De bahá'ís hebben in Haifa hun wereldcentrum, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De prachtige tuinen en de graftombe van de Báb, een van de stichters van deze wereldreligie, liggen aan de Milleniumboulevard, waar verder ook de 'Duitse Tempeliers Kolonie' aan ligt.

Universiteiten[bewerken]

Haifa heeft twee universiteiten: de Universiteit van Haifa en het Technion - het technologisch instituut voor hoger onderwijs van Israël.

Vervoer[bewerken]

Ten oosten van de stad ligt de internationale Luchthaven Haifa.

Veel cruiseschepen die varen vanaf Limasol (Cyprus) en Port Said (Egypte) doen ook Haifa aan.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Doordat de stad deels op de berg Karmel is gebouwd, heeft men vanuit veel plekken in de stad een zeer mooi uitzicht op de zee. Het Karmelgebergte strekt zich van de stad uit naar het zuidoosten.

Ten zuiden van Haifa, onderaan het Karmelgebergte, ligt de grot van Elia, waar deze profeet - wiens verhaal in Tenach wordt genoemd - zou hebben geleefd.

Ten noorden van Haifa ligt de stad Akko, die met middeleeuwse muren is omgeven en daarmee een bijzondere sfeer ademt.

Vanuit Haifa kunnen ook excursies worden gemaakt naar steden van Druzen, die ten zuiden van de stad op het Karmelgebergte.

De stad kent enkele mooie stranden, de enige metro van Israël (eigenlijk een ondergrondse kabeltrein). Bovenaan de kabelbaan ligt Gan Ha-Em (park van de moeder), waarin een kleine dierentuin. Voorts is er een kabelbaan met doorzichtige ballen van waaruit ook een riant uitzicht.

Vanuit de haven valt meteen de bijna 70 meter hoge graansilo op. In de iets hoger gelegen stad is bezienswaardig de graftombe van de Báb, gelegen in de Perzische tuin, bestaande uit hangende tuinen op 19 terrassen. Het is een heiligdom van de Bahá'í-godsdienst, die rond 1850 door hem werd gesticht in Perzië.

Het bovenste stadsdeel ligt 275 meter boven zeeniveau en biedt een fraai uitzicht over de stad, haven en de baai van Akka. Haifa is ook een stad van vele gezichten. Men ziet er oosterse en westerse mensen, mensen met sluiers, met keppeltjes, blootshoofds of met een monnikskap. Het contrast is groot, ook in de omgeving, waar ruwe bergen, groene valleien, woestijnen en zeldzame flora elkaar afwisselen.

Musea[bewerken]

De stad is bijzonder rijk aan musea. Tussen de musea van de stad bevinden zich het centrale spoorwegmuseum van Israël, Tikotin-museum van Japanse kunst en het wetenschapsmuseum van Israël (dit is vooral een kindermuseum) in het gebouw waar Alfred Einstein de openingstoespraak van de Technion-universiteit hield.

Burgemeesters[bewerken]

1rightarrow blue.svg Lijst van burgemeesters van Haifa

Geboren[bewerken]

1rightarrow blue.svg Lijst van personen uit Haifa

Stedenbanden[bewerken]


Zie ook[bewerken]

Galerij[bewerken]

Externe link[bewerken]