Jaffa (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jaffa
יָפוֹ
يَافَا
Stadsdistrict in Israël Vlag van Israël
Jaffa (stad)
Jaffa (stad)
Situering
District (mechoz) Tel Aviv
Coördinaten 32° 3′ NB, 34° 45′ OL
Foto's
Jaffa met de Sint-Petruskerk
Jaffa met de Sint-Petruskerk
Portaal  Portaalicoon   Israël
De Sint-Petruskerk
Steegje in het oude Jaffa

Jaffa (Arabisch: يافا :Jaffa, Hebreeuws: יָפוֹ Jafo) is een oude havenstad in Israël en tegenwoordig een stadsdistrict van de gemeente Tel Aviv-Jaffa. In Bijbelvertalingen wordt het Joppe genoemd. Jafa betekent mooi. Het ligt aan de Middellandse Zee.

Geschiedenis[bewerken]

De stad is een van de oudste steden van de wereld en was vele millennia lang een belangrijke havenstad. Het is de oudste havenstad van Palestina. Ooit werd Jaffa bewoond door Filistijnen. Volgens het verhaal van het boek Jona in de Hebreeuwse Bijbel voer de profeet Jona vanuit Joppe uit toen hij zijn verplichtingen probeerde te ontvluchten. Cederhout voor de tempel van Salomo werd via Joppe aangevoerd.

Jaffa wordt ook genoemd op kleitabletten die bij Tel-el-Amarna zijn gevonden, en in de Griekse mythologie in het verhaal van Andromeda. Ook binnen het christendom vervulde de stad later een belangrijke rol.

In mei 1921 braken in Jaffa grootschalige onlusten uit tussen de Arabische en de Joodse bevolking van de stad. Hierbij kwamen 95 mensen om het leven. De onlusten leidden tot een administratieve scheiding van Jaffa en het nabijgelegen Joodse Tel Aviv.

Jaffa is onder andere bekend geworden vanwege de Jaffa-sinaasappels die wereldwijd geëxporteerd worden. De haven is inmiddels onder andere vanwege de opkomst van de havens van Haifa en Ashdod buiten gebruik geraakt als goederenhaven. Er liggen nu vissersboten en enkele jachten en rondvaartboten.

De nabijgelegen stad Tel Aviv, oorspronkelijk een dorpje, is door de jaren heen Jaffa voorbij gegroeid. In 1950 werd Jaffa opgenomen in de gemeente Tel Aviv-Jaffa.

Geografie[bewerken]

Het oude stadscentrum van Jaffa is sindsdien gerestaureerd. Er wonen veel kunstenaars en er zijn galerieën, musea, theaters, winkeltjes en horecagelegenheden. Ook worden hier veel concerten en festivals georganiseerd, grotendeels in de open lucht. Dit gebied is een trekpleister voor nationaal en internationaal toerisme.

Ten zuiden van de oude stad, in de wijk Ajami, wonen vooral islamitische en christelijke Arabieren. Hier vindt men actieve moskeeën, kerken van vele denominaties en een levendig cultureel centrum. Ook zijn hier vele restaurants en pitabakkerijen gesitueerd, met aantrekkingskracht voor geheel Tel Aviv en de regio. Hier ligt ook het drukke Givat-Aliya-strand. Een landvulling tussen dit strand en de haven van Jaffa is het onderwerp van strijd die plaatselijke en landelijke groene organisaties leveren met de gemeente en de regering.

In het nieuwe centrum van Jaffa, rond Sderot Yerushalayim (Jeruzalemboulevard), is de bevolking gemengd Joods-Arabisch. Dit gebied is tevens het centrum van de Bulgaarse gemeenschap in Israël. Hier liggen twee voetbalstadions (Blumfield, waar Hapoel Tel Aviv en Maccabi Yafo spelen) en een conservatorium. Bij het conservatorium ligt het Groningenpark, gesticht met giften uit de provincie Groningen. Meer naar de randen van Jaffa is de bevolking overwegend Joods.

Jaffa-poort[bewerken]

  • Een van de oude poorten van Jeruzalem heet de Jaffa-poort. Deze poort ligt aan de westkant van de oude stad van Jeruzalem, op wat ooit de weg tussen Jaffa en Jeruzalem was. Een hoofdstraat van Jeruzalem die naar die poort ligt, heet de Jaffo-straat.

Geboren[bewerken]

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • The Mayumana House, thuistheater van de dans- en slagwerkgroep Mayumana