Jaffa (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jaffa
יָפוֹ
يَافَا
Stadsdistrict in Israël Vlag van Israël
Jaffa (stad)
Jaffa (stad)
Situering
District (mechoz) Tel Aviv
Coördinaten 32° 3′ NB, 34° 45′ OL
Foto's
Jaffa met de Sint-Petruskerk
Jaffa met de Sint-Petruskerk
Portaal  Portaalicoon   Israël
De Sint-Petruskerk
Steegje in het oude Jaffa

Jaffa (Arabisch: يافا :Jaffa, Hebreeuws: יָפוֹ Jafo) is een oude havenstad in Israël en tegenwoordig een stadsdistrict van de gemeente Tel Aviv-Jaffa. Jafa betekent mooi. Het ligt aan de Middellandse Zee.

Geschiedenis[bewerken]

De stad is een van de oudste steden van de wereld en was vele millennia lang een belangrijke havenstad. Het is de oudste havenstad van Palestina. In de bronstijd maakten de ]Egyptenaren deze plaats tot een bolwerk met rondom koninklijke tempel-staatjes. In de twaalfde eeuw v.Chr. werd het bewoond door Filistijnen, die zich langs de gehele kustlijn tot voorbij Gaza vestigden. In Bijbelvertalingen wordt de plaats Joppe genoemd.

De naam Jaffa wordt vermeld op kleitabletten die bij Achetaton in Egypte zijn gevonden, en in de Griekse mythologie in het verhaal van Andromeda. Ook binnen het christendom vervulde de stad later een belangrijke rol.[bron?]

Door de zionistische immigratie in het Mandaatgebied Palestina na de Eerste Wereldoorlog braken in mei 1921 in Jaffa onlusten uit tussen Joodse bolsjewiekse en socialistische organisaties, waarbij de bevolking van de stad betrokken werd. Hierbij kwamen 95 mensen om het leven. De onlusten leidden tot een administratieve scheiding van het Palestijnse christelijke, joodse en islamitische Jaffa en het nabijgelegen Joodse Tel Aviv. De haven is inmiddels onder andere vanwege de opkomst van de havens van Haifa en Ashdod buiten gebruik geraakt als goederenhaven. Er liggen nu vissersboten en enkele jachten en rondvaartboten[1]

In de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 zijn bijna de niet-Joodse inwoners door het Israëlische leger uit Jaffa verdreven.

De nabijgelegen stad Tel Aviv, oorspronkelijk een dorpje, is door de jaren heen Jaffa voorbij gegroeid. In 1950 werd Jaffa opgenomen in de gemeente Tel Aviv-Jaffa.

Geografie[bewerken]

Het oude stadscentrum van Jaffa is sindsdien gerestaureerd. Er wonen veel kunstenaars en er zijn galerieën, musea, theaters, winkeltjes en horecagelegenheden. Ook worden hier veel concerten en festivals georganiseerd, grotendeels in de open lucht. Dit gebied is een trekpleister voor nationaal en internationaal toerisme.

Ten zuiden van de oude stad, in de wijk Ajami, wonen vooral islamitische en christelijke Arabieren. Hier vindt men actieve moskeeën, kerken van vele denominaties en een levendig cultureel centrum. Ook zijn hier vele restaurants en pitabakkerijen gesitueerd, met aantrekkingskracht voor geheel Tel Aviv en de regio. Hier ligt ook het drukke Givat-Aliya-strand. Een landvulling tussen dit strand en de haven van Jaffa is het onderwerp van strijd die plaatselijke en landelijke groene organisaties leveren met de gemeente en de regering.

In het nieuwe centrum van Jaffa, rond Sderot Yerushalayim (Jeruzalemboulevard), is de bevolking gemengd Joods-Arabisch. Dit gebied is tevens het centrum van de Bulgaarse gemeenschap in Israël. Hier liggen twee voetbalstadions (Blumfield, waar Hapoel Tel Aviv en Maccabi Yafo spelen) en een conservatorium. Bij het conservatorium ligt het Groningenpark, gesticht met giften uit de provincie Groningen. Meer naar de randen van Jaffa is de bevolking overwegend Joods.

Jaffa-poort[bewerken]

  • Een van de oude poorten van Jeruzalem heet de Jaffa-poort. Deze poort ligt aan de westkant van de oude stad van Jeruzalem, op wat ooit de weg tussen Jaffa en Jeruzalem was. Een hoofdstraat van Jeruzalem die naar die poort ligt, heet de Jaffo-straat.

Geboren[bewerken]

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • The Mayumana House, thuistheater van de dans- en slagwerkgroep Mayumana

Zie ook[bewerken]

  1. The sacking of Palestinian Jaffa narrated mondoweiss.net, mei 2016