Ramla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ramla
רמלה
الرملة
Stad in Israël Vlag van Israël
Ramla
Ramla
Situering
District (mechoz) Centrum
Coördinaten 31° 56′ NB, 34° 52′ OL
Algemeen
Oppervlakte 9 993 km²
Inwoners (2013) 74.086[1]
Politiek
Gesticht 716
Website ramla.muni.il
Foto's
RamleviewS.jpg
Portaal  Portaalicoon   Israël

Ramla (Hebreeuws: רַמְלָה / Ramleh Arabisch: الرملة) is een stad in centraal-Israël, ongeveer negentien kilometer ten oosten van Tel Aviv gelegen. In september 2003 had de stad 62.900 inwoners.

De stad heeft zowel Joodse als Arabische wijken. Er zijn christelijke en islamitische Arabieren in de stad. Meestal wonen de Joden en Arabieren gescheiden. In vergelijking met andere steden is de relatie tussen Palestijnen en Joden betrekkelijk goed[bron?].

Vluchtelingen uit Ramleh onder escorte, 1 juli 1948
Toren van Ramleh, gebouwd in 1318
Het Verdelingsplan van de Verenigde Naties voor Palestina, november 1947

.

Geschiedenis[bewerken]

De Arabische naam "Ramleh" was afgeleid van het raml, dat zand betekent, en waarschijnlijk een aanduiding is voor de zandduinen waarop de stad is gebouwd, wat ook door archeologische opgravingen bevestigd lijkt te worden. De stad is waarschijnlijk in 716 door de Omajjadische kalief Sulayman ibn Abd al-Malik gesticht, als nieuw centrum voor de Arabieren, ongeveer 70 jaar nadat zij Palestina veroverden, ook Al-Raml genoemd. Israëliërs hebben de naam gewijzigd in "Ramla".

Lange tijd is Ramleh de hoofdstad van Palestina geweest, zowel ten tijde van de Omajjaden als toen de Abessijnen over het land heersten. Tijdens de kruistochten is er ook fel om de stad gevochten (zie ook Slag bij Ramleh); de kruisvaarders veroverden de stad in 1099, maar verloren haar weer in 1102. Tijdens de expeditie van Napoleon naar Egypte in 1799 kwamen zijn troepen de stad binnen zonder weerstand. Op 1 maart sliep Napoleon er een nacht in het katholieke klooster Terra Santa.

In het Verdelingsplan, Resolutie 181 Algemene Vergadering Verenigde Naties, van november 1947 vielen Ramleh en de nabijgelegen plaatsen, zoals Lydda, binnen het Arabische gebied[2]. Deze plaatsen waren voor Israël echter van groot militair belang, aangezien ze op de weg van Tel-Aviv naar Jeruzalem lagen. Vanaf 18 februari 1948 was Ramleh enkele keren het doel van zionistische terreurgroepen. Op die dag plantte Irgun een bom op een van de markten met verscheidene slachtoffers ten gevolge.[3]. Kort na het uitroepen van de Israëlische staat in mei werden ze in de nacht van 21-22 en 24-25 mei 1948 door troepen van de Hagana aangevallen en begin juli door het Israëlische leger gebombardeerd[4]. Op 14 juli trokken eenheden van het israelische leger het stadje binnen en begonnen onmiddellijk met arrestaties. 3000 personen werden bijeengedreven en overgebracht naar een gevangenenkamp. Op dezelfde dag begon men het stadje te plunderen.[5][6] De commandant ter plaatse was Yitshak Rabin. Het merendeel van de Palestijnse bevolking, (50.000 mensen volgens een schatting van Rabin maar 70.000 volgens Pappe)-70.000 mensen werd uit Ramleh verdreven naar de Westelijke Jordaanoever en Jordanië[7] [8]. Daarna vestigden zich er veel Joodse immigranten. Onder hen waren relatief veel Karaieten, die uit omringende landen zoals Egypte en Irak vluchtten. De stad is heden ten dage nog steeds het wereldcentrum van deze kleine joodse gemeenschap.

Volgens de Jordaanse krant Al-Ghad, hadden de Israeli's in 2015 sloopvergunningen voor bewoonde 30 Palestijnse huizen in Ramle en is de intentie van de Israëlische autoriteiten om er huizen voor Joden voor in de plaats te bouwen.[9]. In het nabijgelegen dorp Kfar Kana is ook reeds een huis gesloopt en in Ramla ontvingen 11 families aanzeggingen tot sloop[10]

Nabij Ramla ligt een kleine Arabische nederzetting met de naam Dahmash.[11] Deze Arabisch-Palestijnse gemeenschap bestaat van voor 1948. De Israëlische autoriteiten hebben aangegeven dat deze huizen als illegaal afgebroken moeten worden. Drie huizen bestonden echter al voor 1948[12]. De meeste huizen zijn gebouwd in de jaren 1950 toen het gebied nog viel onder het regionale plan uit de tijd van het Britse mandaat, en hebben Arabische bewoners, die tijdens de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 niet gevlucht waren. De Israëlische autoriteiten hebben daarna het gebied een landbouwbestemming gegeven en in 1954 is er de Joodse boerengemeenschap Nir Zvi gesticht, met 1110 inwoners (2015). Aangezien voor de bestaande huizen door Israël geen bouwvergunning is verleend worden ze als illegaal aangemerkt en dienen daarom afgebroken te worden[13][14]. In maart 2006 zijn reeds vier huizen afgebroken. Gezien de vooralsnog illegale status van de huizen, bestaat er geen zekerheid voor deze bewoners en zijn zij van veel basisvoorzieningen afgesloten[15][16] In officiële Israëlische documenten staan de 600 inwoners van Damash geregistreerd als wonend in één gebouw - één dat niet meer bestaat[17]. Op 15 april 2015 werden voorts vijf huizen afgebroken[18].

Bijzonderheden[bewerken]

In de buurt van Ramla bevindt zich de Oorlogsbegraafplaats van het Brits Gemenebest, het Ramleh War Cemetry. Deze dateert uit de Eerste Wereldoorlog, vanaf 1917, toen er veldhospitalen en later slachtofferbehandelscentra werden geplaatst en diende later als begraafplaats ook voor graven uit de Tweede Wereldoorlog en slachtoffers uit volgende oorlogen tot 1948[19].

In juni 1962 vond in de gevangenis van Ramla de enige voltrekking van een in het moderne Israël opgelegde doodstraf plaats, te weten tegen de Duitse oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann. In de Maasiyahu-gevangenis zit sinds december 2011 de vroegere president van Israël Moshe Katsav een gevangenisstraf van zeven jaar uit wegens verkrachting en seksuele intimidatie.

In mei 2006 is bij Ramla een grot ontdekt met een gesloten ecosysteem. In de grot, de Ayalon-grot genoemd, vonden onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem acht onbekende diersoorten, waarvan vier ongewervelden.

Toerisme[bewerken]

In de jaren 1980 trokken de discotheken van de stad ook veel bezoekers van elders. De stad is in trek bij toeristen uit Israël en andere landen. Belangrijke bezienswaardigheden zijn:

  • Witte moskee met de Witte Toren
  • De 8e-eeuwse cisterne
  • Kerk van Sint Jozef (van Arimatea)
  • Karaïtische synagoge
  • De open markt op woensdag

Geboren[bewerken]

Zustersteden[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

  • [3] Geschiedenis van al-Ramla