Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem
האוניברסיטה העברית בירושלים
HebrewU-MtScopus.JPG
Motto Veritas
Locatie Vlag van Israël Scopusberg, Givat Ram in Jeruzalem, Rehovot, Israël
Opgericht 1918
Type Privé
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs
de openingsceremonie in Scopusberg - 1925
Bezalel Academy of Art and Design - de nationale kunstacademie van Israël

De Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem (Hebreeuws: האוניברסיטה העברית בירושלים‎ - ha-Universita ha-Ivrit B'irushalayim, Arabisch: الجامعة العبرية في القدس‎ - al-Ǧāmiʻah al-ʻIbriyyah fil-Quds, Engels: Hebrew University of Jerusalem, afgekort HUJI) is een van de oudste universiteiten in Israël, de universiteit werd opgericht in 1918. Het is ook een van de grootste en meest vooraanstaande instituten voor hoger onderwijs en onderzoek. Het is een van de acht universiteiten in het land.

Geschiedenis[bewerken]

Een van de dromen van de zionistische beweging was een Hebreeuwse universiteit op te richten in het 'Het land van Israël' (Palestina). De oprichting van de universiteit werd al op de Kattowitz-conferentie van 1884 voorgesteld. Een belangrijk voorstander voor het oprichten van de universiteit was de Joods-Amerikaanse natuurkundige Albert Einstein, die uiteindelijk zijn persoonlijke eigendom (inclusief zijn imago) en zijn geschriften aan de universiteit zou nalaten. Later trad hij wel af uit protest tegen het beleid.

Tijdens de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 werd de universiteit meerdere malen aangevallen door Arabische milities. Toen het medische konvooi van het Hadassah Ziekenhuis werd aangevallen, werd besloten om Mount Scopus uit het gebied van de universiteit te sluiten. In plaats daarvan werd de Givat Ram-campus ontwikkeld, ten westen van de Knesset.

Na de hereniging van Jeruzalem door Israël, tijdens de Zesdaagse Oorlog (1967), kon de universiteit zich weer vestigen in Mount Scopus, dat toen werd gerenoveerd. In 1981 was de renovatie klaar, en werd Mount Scopus weer de hoofdcampus van de universiteit.

Op 31 juli 2002 liet een Palestijnse constructiewerker een bom exploderen in het Frank Sinatra-restaurant van de universiteit, rond 13:30 uur. Negen mensen kwamen hierbij om, en 85 gewonden vielen, waarvan 14 ernstig. De meeste gewonden waren tussen de 18 en 30 jaar oud. De dader bleek een pakketje, met daarin de bom, te hebben achtergelaten in het restaurant, kort voordat de bom explodeerde. Hamas claimde de verantwoordelijkheid.

Bekende (voormalige) stafleden[bewerken]

Alumni[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]