Aaron Ciechanover

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nobelprijswinnaar  Aaron Ciechanover
1 oktober 1947
Aaron Ciechanover
Aaron Ciechanover
Geboorteland Israël
Geboorteplaats Haifa
Nobelprijs Scheikunde
Jaar 2004
Reden "Voor hun ontdekking van de rol van ubiquitine bij de eiwitdegradatie."
Samen met Avram Hershko
Irwin Rose
Voorganger(s) Peter Agre
Roderick MacKinnon
Opvolger(s) Robert H. Grubbs
Richard R. Schrock
Yves Chauvin

Aaron Ciechanover, Hebreeuws: אהרן צ'חנובר (Haifa, 1 oktober 1947), is een Israëlische biochemicus. Met Avram Hershko en Irwin Rose won hij in 2004 de Nobelprijs voor de Scheikunde, voor hun ontdekking van de rol van ubiquitine bij de eiwit degradatie.

Ciechanover behaalde in 1971 zijn master of Science in Haifa en in 1974 zijn M.D. in het Hadassah Ziekenhuis van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Hij promoveerde in 1982 in geneeskunde aan het Technion, het Israëlisch instituut voor technologie in Haifa. Op dit moment is hij hoogleraar bij de faculteit biochemie en directeur van het Rappaport Family Institute for Research in Medical Sciences van het Technion.

Publicaties[bewerken]

  • Hershko, A., Ciechanover, A., en Rose, I.A. (1979), Resolution of the ATP-dependent proteolytic system from reticulocytes: A component that interacts with ATP. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 76, blz. 3107-3110.
  • Hershko, A., Ciechanover, A., Heller, H., Haas, A.L., en Rose I.A. (1980), Proposed role of ATP in protein breakdown: Conjugation of proteins with multiple chains of the polypeptide of ATP-dependent proteolysis, Proc. Natl. Acad. Sci. USA 77, blz. 1783-1786.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]