Moungi Bawendi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nobelprijswinnaar  Moungi Bawendi
15 maart 1961
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboorteland Tunesië
Geboorteplaats Parijs
Nobelprijs Scheikunde
Jaar 2023
Reden Voor de ontdekking en synthese van kwantumdots.
Samen met Louis Brus
Alexei Ekimov
Voorganger(s) Carolyn Bertozzi
Karl Barry Sharpless
Morten Meldal
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Moungi Gabriel Bawendi (Arabisch: منجي الباوندي; Parijs, 15 maart 1961) is een Amerikaans-Tunesisch-Franse scheikundige en hoogleraar aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Bawendi staat bekend door zijn verbeteringen in chemische processen om kwantumstippen van hoge kwaliteit te produceren. In 2023 ontving hij hiervoor de Nobelprijs voor Scheikunde.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bawendi werd geboren in Parijs als zoon van de Tunesische wiskundige Mohammed Salah Baouendi. Na afwisselend in Frankrijk en Tunesië te hebben gewoond migreerden het gezin, terwijl hij nog een kind was, naar de Verenigde Staten. Ze woonden in West Lafayette toen zijn vader werkzaam was op de wiskunde-faculteit van de Purdue-universiteit. In 1978 studeerde Bawendi af aan de West Lafeyette Junior-senior High School.

Bawendi studeerde aan de Harvard-universiteit waar hij zowel zijn bachelorgraad in 1982 als zijn mastergraad het jaar erop behaalde. In 1988 promoveerde hij in de scheikunde aan de Universiteit van Chicago, onder begeleiding van Karl Freed en Takeshi Oka. Met Freed werkte Bawendi aan de theoretische polymeerfysica en met Oka aan experimenten met helium-3, die een rol speelden bij het ontcijferen van het emissiespectrum van Jupiter dat in 1989 werd waargenomen. Het was Oka die Bawendi tijdens zijn afstudeerstudie aanraadde om een zomerprogramma te volgen bij Bell Labs, waar Louis Brus hem kennis liet maken met het onderzoek naar kwantumstippen. Na zijn promotie ging Bawendi als postdoctoraal-onderzoeker bij Brus bij Bell Labs werken. In 1990 trad Bawendi in dienst bij het Massachusetts Institute of Technology (MIT) alwaar hij in 1996 hoogleraar werd.