Karl Barry Sharpless

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nobelprijswinnaar  K. Barry Sharpless
28 april 1941
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboorteland Verenigde Staten
Geboorteplaats Philadelphia
Nobelprijs Scheikunde
Jaar 2001
Reden Voor zijn verrichtingen op het gebied van chiraal gekatalyseerde oxidatiereacties.
Gedeeld met William Knowles
Ryoji Noyori
Voorganger(s) Alan Heeger
Alan MacDiarmid
Hideki Shirakawa
Opvolger(s) Kurt Wüthrich
John Fenn
Koichi Tanaka
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Karl Barry Sharpless (Philadelphia (Pennsylvania), 28 april 1941) is een Amerikaans chemicus vermaard om zijn werk in de organometaalchemie.

Biografie[bewerken]

Sharpless is geboren in Philadelphia. Hij studeerde af aan de Friends' Central School in 1959. Hij vervolgde zijn studies aan Dartmouth College (1963) en kreeg zijn PhD aan de Stanford-universiteit in 1968. Vervolgens deed hij post-doc werk aan Stanford en de Harvard-universiteit.

Sharpless is professor geweest aan het MIT (1970-77 en 1980-90) en de Stanford-universiteit (1977-80). In 1990 verkreeg hij het W.M. Keck-professorschap in de chemie aan het Scripps Research Institute. In 1996 kreeg hij een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Leuven.

Werk[bewerken]

Sharpless ontdekte verschillende scheikundige reacties die de asymmetrische synthese veranderd hebben van wetenschappelijke fictie tot een dagelijkse routine. In 2001 won hij de Nobelprijs voor de Scheikunde voor zijn werk aan stereoselectieve oxidatiereacties (Sharpless-epoxidatie, Sharpless-dihydroxylering, Sharpless-aminohydroxylering) waarvan hij in 1980 de basis had gelegd. Zijn werk met betrekking tot de ontwikkeling van chirale katalysatoren maakte voor de chemische industrie onder andere de grootschalige productie mogelijk van R-glycidol. Dit is een uitgangsstof die wordt gebruikt voor de synthese van bijvoorbeeld bètablokkers.

In hetzelfde jaar waarin hij de Nobelprijs ontving, gedeeld met William S. Knowles en Ryoji Noyori (voor hun werk aan stereoselectieve hydrogenering), werd hij ook onderscheiden met de Benjamin Franklin Medal, de Wolfprijs in de Chemie en de John Scott Medal. Hij is momenteel druk bezig met het aanmoedigen van klikchemie wat selectieve exotherme reacties zijn die optreden in water onder milde condities; de succesvolste variant is is de alkyn-azide (3 + 2) cycloadditie om 1,2,3-triazolen te maken.