Bell Labs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het Bell Labs-gebouw in Holmdel (New Jersey)

De Bell Telephone Laboratories of Bell Labs waren oorspronkelijk de onderzoeks- en ontwikkelingslaboratoria van AT&T, het Amerikaanse nationale telefoonbedrijf dat ook wel Bell System werd genoemd. Het was in die tijd de eerste centraal georganiseerde onderzoekstak binnen een bedrijf en heeft belangrijke bijdragen geleverd aan een scala van revolutionaire technologieën, van telefooncentrales tot speciale bekledingen voor telefoonkabels, de transistor en meer in het algemeen de telecommunicatie en informatietheorie. Er zijn ongeveer 40.000 uitvindingen gedaan sinds de oprichting in 1925. Bell-onderzoekers werden zeer ruim onderscheiden met de hoogste prijzen: zes Nobelprijzen voor de Natuurkunde aan elf onderzoekers en 28 stuks IEEE Medal of Honor, bijna een derde van het totaal aantal dat is uitgereikt sinds 1917.

Bell Labs is in 1925 opgericht door Walter Gifford (de voorzitter van AT&T) en nam toen het werk over van de onderzoeksafdeling van Western Electric met Frank Jewett als eerste president. Bell Labs was toen 50% eigendom van AT&T en 50% van Western Electric.

Het werk werd grofweg onderverdeeld in drie categorieën: onderzoek, systeemontwerp, en ontwikkeling:

  • Het onderzoek leidde tot een theoretische basis onder telecommunicatie. Het behandelde onderwerpen zoals wiskunde, natuurkunde, informatietheorie, materiaalkunde, gedragswetenschappen, en informatica.
  • Systeemontwerp hield zich bezig met de zeer complexe systemen van telecommunicatienetwerken.
  • Ontwikkeling, veruit grootste activiteit ontwierp de specifieke systemen, zowel hardware als software, die nodig waren om het Bell System telefoon- en telecommunicatienetwerk te bouwen.

In 1984 splitste de regering van president Ronald Reagan de monopolist AT&T op om meer mededinging op de telecommarkt mogelijk te maken. Deze scheiding leverde naast 'Ma Bell', het overgebleven deel van AT&T, in totaal zes 'Baby Bells' op, die in hun regio lokale telefonie aanbieden. Bellcore werd afgesplitst van Bell Labs om als onderzoeks- en ontwikkelingstak voor de lokale telefoonbedrijven te dienen.

In 1996 splitste AT&T Bell Labs, samen met het grootste deel van de productie van appatuur, af in een nieuw bedrijf, genaamd Lucent Technologies. AT&T behield een klein aantal onderzoekers dat AT&T Laboratories werd.

In januari 2002 werd Jan Hendrik Schön, een Duitse natuurkundige, ontslagen door Bell Labs, omdat publicaties van hem frauduleuze gegevens bleken te bevatten. Het was het eerst bekende geval van fraude in de geschiedenis van het laboratorium. Meer dan een dozijn van Schöns publicaties bleken gebaseerd op verzonnen of veranderde meetgegevens, met inbegrip van een document over zeer kleine transistors, dat als een doorbraak werd gezien.

Op zijn hoogtepunt had Bell Labs onderzoek en/of ontwikkelingsfaciliteiten over geheel Amerika, hoewel de meeste en belangrijkste zich concentreerden in New Jersey. Bell Labs is tegenwoordig gevestigd in Murray Hill, New Jersey.

Sinds de fusie van Lucent Technologies met het Franse Alcatel is Bell Labs de onderzoeksafdeling van Alcatel-Lucent.

Sinds de overname van Alcatel-Lucent door Nokia is het onderdeel van de onderzoeksafdelingen van Nokia.

Belangrijke vindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bell Labs van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.