Al-Nakba

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Palestijnse families vluchten uit Galilea, oktober - november 1948

Al-Nakba/Al-Naqba (Arabisch: النكبة - 'de ramp' of 'de catastrofe') is de naam die de Arabische bevolking van het toenmalige Britse mandaatgebied Palestina gaf aan de voor hen negatieve afloop van de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948.

Na jaren van onlusten tussen de Arabische en de Joodse bevolking van Palestina besloot de Britse regering de toekomst van Palestina voor te leggen aan de Verenigde Naties. Deze bevalen op 29 november 1947 met resolutie 181 de opdeling aan van het land in een Arabische en een Joodse staat. Deze resolutie werd door de Arabische bevolking onder leiding van Mohammad Amin al-Hoesseini (groot moefti van Jeruzalem) afgewezen, aangezien ze van mening waren dat Joden in Palestina moesten kunnen samen leven met de Palestijnen. Er kwam nog geen overeenstemming over de toekomst van Palestina. Joodse milities als de Hagana, Irgun en Lechi hadden intussen de verovering van Palestina voorbereid.

Toen de Britten op 15 mei 1948 het mandaat over Palestina zouden beëindigen, riep de Joodse leiding onder leiding van David Ben-Goerion, in de nacht van 14 mei de staat Israël uit. Daarop trokken legers van de Arabische buurlanden het gebied binnen om de Palestijnse bevolking te steunen in de strijd tegen de Joden. Na de wapenstilstand in 1949 waren er driekwart miljoen Palestijnse vluchtelingen, verdreven door Joodse troepen of gevlucht voor het geweld. Van de 850.000 Arabieren die binnen de grenzen van de aangewezen Joodse staat woonden, konden 160.000 in het gebied blijven.

Onderzoek[bewerken]

Verschillende auteurs hebben studies verricht naar het aantal Palestijnse plaatsen die werden verlaten, geëvacueerd en/of vernietigd tijdens de periode 1947–1949. Op basis van hun respectievelijke berekeningen geeft de onderstaande tabel een vergelijkend overzicht van verlaten, geëvacueerde en/of verwoeste Palestijnse plaatsen in wat Israël werd.

Auteurs Steden Dorpen Stammen Totaal
Morris 10 342 17 369
Khalidi 1 400 17 418
Abu Sitta 13 419 99 531

[1]

De vluchtelingen kwamen terecht en zijn sindsdien gehuisvest in vluchtelingenkampen, in Palestina zelf en in de omliggende landen. Hiermee ontstond het Palestijnse vluchtelingenprobleem.

In resolutie 194 riepen de VN de strijdende partijen op tot verzoening, waarin in paragraaf 11 de terugkeer van en schadevergoeding aan de vluchtelingen werd opgenomen. Omdat Israël paragraaf 11 afwees en daarmee de resolutie als geheel, stemden de Arabische landen tegen de resolutie. Na de oorlog nam de Israëlische regering wetten aan waarmee het de Palestijnse vluchtelingen onmogelijk werd gemaakt terug te keren, en waarmee al hun achtergebleven bezittingen werden geconfisqueerd. De Palestijnen en Arabieren duiden de oprichtingsdag van de Israëlische staat en de periode erna als al-Naqba.

Zochrot (Hebreeuws: זוכרות; "Herinnering") is een Joods-Israëlische organisatie, gesticht in 2002. De organisatie is opgericht in Tel Aviv met als doel de Al-Nakba onder Israëli ruimer bekend te maken door middel van historisch onderzoek, geografische publicaties, tentoonstellingen, onderwijsprojecten etc.

Externe links[bewerken]

Beluister

(info)