Beër Sjeva

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Beër Sjeva
באר שבע
بئر السبع
Stad in Israël Vlag van Israël
Beër Sjeva
Beër Sjeva
Situering
District (mechoz) Zuid (hoofdstad)
Subdistrict Beer Sheva (hoofdstad)
Coördinaten 31° 14′ NB, 34° 47′ OL
Algemeen
Oppervlakte 52,9 km²
Inwoners (2012) 197 269[1] (3531 /km²)
Burgemeester Rubik Danilovich
Foto's
Monument voor de Negevbrigade in Beër Sjeva-Oost
Monument voor de Negevbrigade in Beër Sjeva-Oost
Portaal  Portaalicoon   Israël
Beër Sjeva
onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Bijbelse nederzettingen: Megiddo, Hazor en Beër Sjeva
Tel Be'er Sheva Overview 2007041.JPG
Land Vlag van Israël Israël
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria ii, iii, iv, vi
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1108
Inschrijving 2005 (29e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Beër Sjeva (Geluidsfragment בְּאֵר שֶׁבַע (info / uitleg) - Beër Sheva, Hebreeuws Geluidsfragment بِئْرْ اَلْسَبْعْ (info / uitleg) - Bir el-Saba, Arabisch voor 'put van de eed' of 'zeven putten') is de hoofdstad van het Israëlische district Zuid. In 2012 had de plaats 197.269 inwoners en was daarmee de zevende stad van Israël.

Geografie[bewerken]

Beër Sjeva is gesitueerd in het noordelijke gedeelte van de Negevwoestijn, waarin het de belangrijkste stad is, en ligt ten noordwesten van Dimona. Het is een Israëlisch vervoersknooppunt, met name voor noord-zuidverkeer. Er is een treinstation, dat de stad verbindt met andere plaatsen in Israël, zoals Tel Aviv en Haifa en een busstation voor regionaal en landelijk verkeer.

De stad heeft zich, sinds het in Israël ligt, intussen uitgebreid met diverse satellietsteden, zoals Omer (1974), Lehavim (1983) en Meitar (1984).

De Ben-Gurion-universiteit is in 1969 in deze stad opgericht. Verder bevindt zich hier sinds het Soroka Medisch Centrum (1955) en een onderzoeksinstituut voor droge gebieden.

Geschiedenis[bewerken]

Bij Beër Sjeva zijn chalcolitische nederzettingen gevonden die door de onderzoekers gedateerd zijn op het 4e millennium v.Chr.

In de Hebreeuwse Bijbel en in de Statenvertaling van de Bijbel wordt de naam Ber-seba genoemd in Genesis 21.[2] Overblijfselen van deze zeer oude plek bevinden zich waarschijnlijk in Tel Beër Sjeva, dat niet ver ten oosten van het huidige Beër Sjeva ligt. Deze tel (=heuvel), die vrijwel geheel is opgegraven, is in 2005 door UNESCO als werelderfgoed erkend.

De plaats heeft door de eeuwen heen veel overheersers gekend, waaronder Israëlieten als eerste bekende staatsstructuur toen het volgens de Bijbel deel uitmaakte van het Koninkrijk Juda, Babyloniërs, Perzen, Grieken (Alexander de Grote), Hasmoneeën, Romeinen, Byzantijnen, Arabieren en het Ottomaanse Rijk. Lange tijd heeft de plaats niet veel betekend, maar tijdens het Ottomaanse Rijk bouwden de Turken er rond 1900 een stad en maakten er een bestuurlijk centrum van voor de steden en nederzettingen van de Negev. Van 1922 tot 1948 viel het onder Brits mandaat.

Sinds 1948[bewerken]

Het stadje Bir el-Saba werd op 21 oktober 1948 tijdens de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 door het Israëlische leger ingenomen, tegelijk met de buurdorpen Qubayba en Dawaymeh (Operatie Python). Het stadje werd met name verdedigd door Egyptische vrijwilligers van de Moslimbroederschap.

Volgens één getuige, Habib Jarada, die in Gaza woont, werd de bevolking van Ber-seba "at gunpoint" verdreven naar Hebron, werden na de inname soldaten en inwoners van wie men vermoedde dat zij wapens hadden, opgepakt en werd er in het wilde weg op hen geschoten, waarbij slachtoffers gevallen zouden zijn.[3]

Sindsdien maakt de Negev deel uit van de staat Israël. Bedoeïenen vluchtten naar buurlanden (onder meer naar Palestina) of werden gedwongen gedeporteerd naar andere delen van de Negev (na 1967 ook naar de Westelijke Jordaanoever), welke dorpen sindsdien nooit door Israël erkend zijn.

In 1956 werden 700 bedoeïenen door de Israëlische autoriteiten verplaatst naar het, nooit als lokale gemeenschap erkende, Umm al-Hiran.

Vanaf 1967 tot september 2003 groeide Beër Sjeva tot rond de 182.600 inwoners en breidde zich (met satellietsteden) uit tot metropool ten koste van de omliggende bedoeïenendorpjes.

In mei 2015 zouden de inwoners van Umm al-Hiran hun dorp weer moeten verlaten, omdat deze plaats stilaan binnen de invloedssfeer en uitbreidingsplannen van Beër Sjeva was komen te liggen.[4] De laatste legale horde om te voorkomen dat de bedoeïenenbevolking van Umm al-Hiran en Atir zou worden uitgezet, werd op 17 januari 2016 afgebroken toen het Israëlische Hooggerechtshof weigerde de zaak opnieuw te behandelen.[5] Op 8 juli 2016 stonden de bulldozers al klaar.[6]

Burgemeesters[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van burgemeesters van Beër Sjeva voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • In Beër Sjeva vindt wekelijks een markt plaats van bedoeïenen die in de Negevwoestijn wonen.
  • De "put van Abraham" ligt dicht bij de Nahal Beër Sjeva (de Beër Sjeva-rivier). Het is goed mogelijk dat deze put slechts honderden jaren oud is, en niet duizenden jaren zoals de naam suggereert.
  • Het oude Beër Sjeva, Tel Beër Sjeva, dat hierboven wordt genoemd, is een nationaal park van Israël.
  • In een oude Turkse moskee is de archeologische afdeling van het stedelijk museum gevestigd. De kunstafdeling is in het "Huis van de Sultan", het oude gemeentehuis van Beër Sjeva, dat ernaast ligt.
  • In de kibboets Lahav, bij Tell Halif, enkele tientallen kilometers noordoostelijk van de stad, is een bedoeïenenmuseum.
  • In de bedoeïenenstad Rahat ten noorden van Beër Sjeva is een bezoekerscentrum, dat onder meer wordt bezocht door schoolklassen uit de bedoeïenensteden, die onderwijs in de woestijntradities krijgen.
  • In het oosten van de stad ligt het monument van Dani Karavan, op een heuvelrug (Katef Beër Sjeva - de schouder van Beër Sjeva).

Geboren[bewerken]

Partnersteden[bewerken]

Galerij[bewerken]

Externe link[bewerken]