Beër Sjeva

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Beër Sjeva
באר שבע
بئر السبع
Stad in Israël Vlag van Israël
Beër Sjeva
Beër Sjeva
Situering
District (mechoz) Zuid (hoofdstad)
Subdistrict Beer Sheva (hoofdstad)
Coördinaten 31° 14′ NB, 34° 47′ OL
Algemeen
Oppervlakte 52,9 km²
Inwoners (2012) 197 269[1] (3531 /km²)
Burgemeester Rubik Danilovich
Foto's
Monument voor de Negevbrigade in Beër Sjeva-Oost
Monument voor de Negevbrigade in Beër Sjeva-Oost
Portaal  Portaalicoon   Israël
Beër Sjeva
onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Bijbelse nederzettingen: Megiddo, Hazor en Beër Sjeva
Tel Be'er Sheva Overview 2007041.JPG
Land Vlag van Israël Israël
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria ii, iii, iv, vi
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1108
Inschrijving 2005 (29e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Beër Sjeva (Geluidsfragment בְּאֵר שֶׁבַע (info / uitleg) - Beër Sheva Hebreeuws, Geluidsfragment بِئْرْ اَلْسَبْعْ (info / uitleg) - Bir el-Saba- Arabisch voor put van de eed of zeven putten) is de hoofdstad van het Israëlische district Zuid. In 2012 had de plaats 197 269 inwoners en was daarmee de zevende stad van Israël.

Geografie[bewerken]

Beër Sjeva is gesitueerd in het noordelijke gedeelte van de Negevwoestijn waarin het sinds het Ottomaanse Rijk tijd de belangrijkste stad is, en ligt ten noordwesten van Dimona. Het is een Israëlisch vervoersknooppunt, met name voor noord-zuidverkeer. Er is een treinstation, dat de stad verbindt met andere plaatsen in Israël, zoals Tel Aviv en Haifa en een busstation voor regionaal en landelijk verkeer.

De stad heeft zich, sinds het in Israël ligt, intussen uitgebreid met diverse satellietsteden, zoals Omer (1974), Lehavim (1983) en Meitar (1984).

De Ben-Gurion-universiteit is in 1969 in deze stad opgericht. Verder bevindt zich hier sinds het Soroka Medisch Centrum (1955) en een onderzoeksinstituut voor droge gebieden.

Geschiedenis[bewerken]

Bij Beër Sjeva zijn chalcolitische nederzettingen gevonden die door de onderzoekers gedateerd zijn op het 4e millennium v.Chr.

In de Hebreeuwse bijbel en in de Statenvertaling van de Bijbel wordt de naam Ber-seba genoemd in Genesis 21.[2] Overblijfselen van deze zeer oude plek bevinden zich waarschijnlijk in Tel Beër Sjeva, dat niet ver ten oosten van het huidige Beër Sjeva ligt. Deze tel (=heuvel), die vrijwel geheel is opgegraven, is in 2005 door UNESCO als werelderfgoed erkend.

De plaats heeft door de eeuwen heen veel overheersers gekend, waaronder Romeinen, Grieken, Byzantijnen, Arabieren en Turken. Lange tijd heeft de plaats niet veel betekend, maar tijdens het Ottomaanse Rijk rond 1900 maakten de Turken er een bestuurlijk centrum van voor de steden en nederzettingen van de Negev, en bouwden zij er de oude stad is. Van 1922 tot 1948 viel het onder het Britse Mandaatgebied van Palestina. In die tijd was het nog een betrekkelijk kleine Arabische stad Bir Es-Seba met ongeveer 3.000 tot 4.000 inwoners. Tijdens de zionistische immigratie in Mandaatgebied Palestina werd land van de BedoeIenenbevolking in de Negev door Joodse organisaties, zoals het Joods Nationaal Fonds (JNF) in bezit genomen.[3]

1948[bewerken]

Het stadje Ber-seba werd ingenomen op 21 oktober 1948 tegelijk met de buurdorpen Qubayba en Dawaymeh( Operatie Python. De bevolking van Ber-seba werd "at gunpoint" verdreven naar Hebron. Het stadje werd met name verdedigd door Egyptische vrijwilligers van de Moslim Broederschap. Na de inname door het Israëlische leger werden soldaten en inwoners, waarvan men dacht dat zij wapens hadden, opgepakt. Er werd in het wilde weg op hen geschoten, waarbij slachtoffers vielen.[4]

Vanaf 1948 maakte de Negev deel uit van de staat Israël. Bedoeïenen vluchtten naar buurlanden (onder meer naar Palestina) óf werden gedwongen gedeporteerd naar andere delen van de Negev (na 1967 ook naar de Westelijke Jordaanoever), welke dorpen sindsdien nooit door Israël erkend zijn. In 1956 werden 700 bedoeïenen door de Israëlische autoriteiten verplaatst naar het, nooit als lokale gemeenschap erkende, Umm al-Hiran. In mei 2015 zouden zij hun dorp weer moeten verlaten omdat deze plaats stilaan binnen de invloedssfeer en uitbreidingsplannen van Beër Sjeva is komen te liggen.[5] Vanaf 1967 groeide Be'er Sjeva tot rond de 182.600 inwoners in september 2003 en breidt ze zich (met satellietsteden) uit als metropool ten koste van de bedoeIenendorpjes.

Burgemeesters[bewerken]

1rightarrow blue.svg Lijst van burgemeesters van Beër Sjeva

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • In Beër Sjeva vindt wekelijks een markt plaats van bedoeïenen die in de Negevwoestijn wonen.
  • De "put van Abraham" ligt dicht bij de Nahal Beër Sjeva (Beër Sjeva rivier). Het is goed mogelijk dat deze put slechts honderden jaren oud is, en niet de duizenden jaren die de naam suggereert.
  • Het oude Beër Sjeva, Tel Beër Sjeva, dat hierboven wordt genoemd, is een nationaal park van Israël.
  • In een oude Turkse moskee is de archeologische afdeling van het stedelijk museum is gevestigd. De kunstafdeling in het "Huis van de Sultan", het oude gemeentehuis van Beër Sjeva, dat ernaast ligt.
  • In kibboets Lahav, bij Tell Halif enkele tientallen kilometers noordoostelijk van de stad is een bedoeïenenmuseum.
  • In de bedoeïenenstad Rahat ten noorden van Beër Sjeva is een bezoekerscentrum, dat onder meer wordt bezocht door schoolklassen uit de bedoeïenensteden, die onderwijs in de woestijntradities krijgen.
  • In het oosten van de stad ligt het monument van Dani Karavan, op een heuvelrug (Katef Beër Sjeva - de schouder van Beër Sjeva).

Geboren[bewerken]

Partnersteden[bewerken]

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]