Beër Sjeva

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Beër Sjeva
באר שבע
بئر السبع
Stad in Israël Vlag van Israël
Beër Sjeva
Beër Sjeva
Situering
District (mechoz) Zuid (hoofdstad)
Subdistrict Beer Sheva (hoofdstad)
Coördinaten 31° 14′ NB, 34° 47′ OL
Algemeen
Oppervlakte 52,9 km²
Inwoners (2012) 197 269[1] (3531 inw/km²)
Burgemeester Rubik Danilovich
Foto's
Monument voor de Negevbrigade in Beër Sjeva-Oost
Monument voor de Negevbrigade in Beër Sjeva-Oost
Portaal  Portaalicoon   Israël
Beër Sjeva
onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Bijbelse nederzettingen: Megiddo, Hazor en Beër Sjeva
Tel Be'er Sheva Overview 2007041.JPG
Land Vlag van Israël Israël
UNESCO-regio Azië en Pacific
Criteria ii, iii, iv, vi
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1108
Inschrijving 2005 (29e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Beër Sjeva (Geluidsfragment בְּאֵר שֶׁבַע (info / uitleg) - Beër Sheva, Geluidsfragment بِئْرْ اَلْسَبْعْ (info / uitleg) - Bir el-Saba, Hebreeuws voor put van de eed of zeven putten) is de hoofdstad van het Israëlische district Zuid. In 2012 had de plaats 197 269 inwoners en is daarmee de zevende stad van Israël. In de Statenvertaling van het bijbelboek Genesis wordt de stad Ber-seba genoemd.[2]

Geografie[bewerken]

Beër Sjeva is gesitueerd in het noordelijke gedeelte van de Negevwoestijn waarin het de belangrijkste stad is, en ligt ten noordwesten van Dimona. Het is een belangrijk Israëlisch verkeersknooppunt, met name voor noord-zuidverkeer. Er is ook een treinstation, dat de stad verbindt met andere plaatsen in Israël, zoals Tel Aviv en Haifa en een belangrijk busstation voor regionaal en landelijk verkeer.

De stad heeft diverse satellietsteden, zoals Lehavim, Omer en Meitar.

De Ben-Gurion-universiteit is in deze stad gevestigd. Verder bevindt zich hier het Soroka Medisch Centrum en een onderzoeksinstituut voor droge gebieden.

Geschiedenis[bewerken]

Bij Beër Sjeva zijn chalcolitische nederzettingen gevonden die door de onderzoekers gedateerd zijn op het 4e millennium v.Chr.

De stad Beër Sjeva is volgens Hebreeuwse Bijbel gesticht door aartsvader Abraham. Het verhaal wordt beschreven in Genesis 21. Dit betekent dat de stad een geschiedenis heeft die duizenden jaren teruggaat. Overblijfselen van deze zeer oude stad bevinden zich waarschijnlijk in Tel Beër Sjeva, dat niet ver ten oosten van Beër Sjeva ligt. Deze historische stad, die vrijwel geheel is opgegraven, is in 2005 door UNESCO als werelderfgoed erkend.

Met de rest van het land heeft de stad door de eeuwen heen veel overheersers gekend, waaronder Romeinen, Grieken, Byzantijnen, Arabieren en Turken. Lange tijd heeft de stad niet veel betekenis gehad, maar rond 1900 maakten de Turken er een bestuurlijk centrum van voor de steden en nederzettingen van de Negev, en bouwden zij wat nu de oude stad is. Van 1922 tot 1948 viel het onder het Britse Mandaatgebied van Palestina. In die tijd was het nog altijd een kleine Arabische stad Bir Es-Seba met ongeveer 3.000 tot 4.000 inwoners. Vanaf 1948 maakt het deel uit van de staat Israël, en sinds die tijd heeft de stad een enorme groei doorgemaakt tot rond de 182.600 inwoners in september 2003.

Burgemeesters[bewerken]

1rightarrow blue.svg Lijst van burgemeesters van Beër Sjeva

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • In Beër Sjeva vindt wekelijks een markt plaats van bedoeïenen die in de Negevwoestijn wonen, op donderdag.
  • De "put van Abraham" ligt dicht bij de Nahal Beër Sjeva (Beër Sjeva rivier). Het is goed mogelijk dat deze put slechts honderden jaren oud is, en niet de duizenden jaren die de naam suggereert.
  • Het oude Beër Sjeva, Tel Beër Sjeva, dat hierboven wordt genoemd, is een nationaal park van Israël.
  • De archeologische afdeling van het stedelijk museum is gevestigd in een oude Turkse moskee. De kunstafdeling in het "Huis van de Sultan", het oude gemeentehuis van Beër Sjeva, dat ernaast ligt.
  • Vanuit Beër Sjeva kan de Negevwoestijn worden verkend.
  • Er is een bedoeïenenmuseum in kibboets Lahav, bij Tell Halif, enkele tientallen kilometers noordoostelijk van de stad.
  • Er is een bezoekerscentrum in de bedoeïenenstad Rahat ten noorden van Beër Sjeva, dat wordt bezocht door toeristen en door schoolklassen uit de bedoeïenensteden, die onderwijs in de woestijntradities krijgen.
  • Men kan een stukje door de Negev rijden op een kameel onder andere bij Masj'abiem, een kleine plaats zuidelijk van Beër Sjeva. Deze plaats is per bus te bereiken.
  • Het Negev-monument van Dani Karavan ligt in het oosten van de stad, op een heuvelrug (Katef Beër Sjeva - de schouder van Beër Sjeva).

Geboren[bewerken]

Partnersteden[bewerken]

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties