Megiddo (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Megiddo
Onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Bijbelse nederzettingen: Megiddo, Hazor en Beër Sjeva
Megiddo
Land Vlag van Israël Israël
Coördinaten 32° 35′ NB, 35° 11′ OL
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria ii, iii, iv, vi
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1108
Inschrijving 2005 (29e sessie)
Kaart
Megiddo (Israël)
Megiddo
UNESCO-werelderfgoedlijst
Stadspoort

Megiddo (Hebreeuws: מגידו) was in de Kanaänitische oudheid een belangrijke stadstaat. De plaats en haar omgeving is bewoond geweest van 7000 v.C. tot 500 v.C.

Tegenwoordig is deze plaats ook bekend als Tell al-Mutesellim (Arabisch) of Tel Megiddo (Hebreeuws). Megiddo is een tel (heuvel of hoogte) die bestaat uit 26 bouwlagen met de ruïnes van oude steden in een klaarblijkelijk strategische locatie bij een pas door het Karmelgebergte, die uitzicht geeft op de Jezreëlvallei vanuit het westen. In het Nieuwe Testament wordt de stad vernoemd als plaats van het Armageddon.

De tell werd in 2005 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds mensenheugenis is Megiddo een belangrijke plaats geweest en is dat ook gebleven door de millennia heen. Het had de controle over de westelijke tak van een smalle pas en een oude handelsroute tussen Egypte en Assyrië.

Vanwege haar strategische positie is de stad zeer vaak het slagveld geweest van tegenstrijdige belangen.

Megiddo wordt reeds in oude Egyptische geschriften vermeld vanwege de Slag bij Megiddo die de machtige Egyptische koning Thoetmosis III er voerde in 1478 v.C. tegen een coalitie van Kanaänitische stadstaten. Het Egyptische leger behaalt een overwinning op de Kanaänitische coalitie. Deze veldslag wordt in detail beschreven in hiërogliefen op de muren van de Tempel van Karnak in Boven-Egypte.

In 918 v.Chr. is farao Sjosjenq I (waarschijnlijk is Sisak de Hebreeuwse naam) met een strafexpeditie door het Oude Israel getrokken, omdat Egypte economische en andere nadelen ondervond van de instabiliteit na de splitsing in Juda en Israël. Hij plunderde toen Megiddo en richtte er verwoestingen aan. Ook Sjosjenqs zegetocht staat op de tempel in Karnak afgebeeld. De term Armageddon dateert uit die tijd en is gewoon een samenstelling van "har" (heuvel) en "Mageddon" (Megiddo).

In 609 v.Chr was hier nog een slag bij Megiddo waarin koning Josia tegen farao Necho II van Egypte vocht.

In de tijd van de Romeinen was Megiddo een legioenbasis (op de plek van de huidige gevangenis van Megiddo). Deze basis controleerde een belangrijke weg, de Via Maris (Hebreeuws: דרך הים of "Weg van de Zee", in de Bijbel Derekh HaYam genoemd).

Tijdens de Eerste Wereldoorlog behaalde de Britse generaal Edmund Allenby er een overwinning op de Ottomanen (Slag bij Megiddo in september 1918). Net als de Egyptenaren 34 eeuwen voor hem forceerde hij een doorbraak langs de gevaarlijke centrale route, in de (correct gebleken) veronderstelling dat ze nauwelijks verdedigd zou zijn net omdát geen aanval te verwachten viel langs een kloof die zo geschikt was voor een hinderlaag.[1] Allenby gaf achteraf aan dat hij bekend was met het verslag van Thoetmosis (in de vertaling van James Breasted) en besloten had om de geschiedenis over te doen.

Vandaag bevindt Megiddo zich op een belangrijk knooppunt van de hoofdweg die het midden van Israël met de laagvlakte van Galilea en het noorden verbindt.

De 'stallen' van Megiddo[bewerken | brontekst bewerken]

De zogenaamde "Salomo's stallen" werden zeker later, vermoedelijk door Achab gebouwd. Waarschijnlijk waren het eerder magazijnen met garnizoensvoorraden, zoals ook uit opgravingen in Tell es-Seba is gebleken. Ook het vernuftige watertoevoersysteem met diepe grote schacht en trappen in Megiddo, zoals dat ook in Hazor voorkomt, zou onder Achabs regering en door zijn bekwame ingenieurs zijn gebouwd.

De datering blijft echter omstreden. In 2011 werd een begin gemaakt met een speciale opgraving die de chronologische problemen voorgoed zou moeten oplossen.

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Eric H. Cline, The Battles of Armageddon. Megiddo and the Jezreel Valley from the Bronze Age to the Nuclear Age, 2000, ISBN 978-0472067398, blz. 28
Zie de categorie Tel Megiddo van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.