Karnak (Egypte)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Zie ook: Carnac
Karnak
Plaats in Egypte Vlag van Egypte
Karnak (Egypte)
Karnak (Egypte)
Situering
Gouvernement Luxor
Coördinaten 25° 43′ NB, 32° 39′ OL
Portaal  Portaalicoon   Egypte

Karnak (Arabisch: الكرنك, Al Karnak: 'versterkt dorp') is een dorp in Egypte. Het ligt bij aan de oostoever van de rivier de Nijl en 2,5 km ten noorden van Luxor. Toeristen beschouwen Karnak en Luxor als identiek, omdat de twee in dezelfde agglomeratie staan. Karnak bestaat uit een klein dorp bij het grootste tempelcomplex dat de farao's ooit hebben gebouwd. Men associeert de naam Karnak meer met de tempels dan met het dorp; de tempels zijn tweemaal zo groot.

De Tempels van Karnak zijn één groot museum en het grootste religieuze bouwwerk in de wereld. Het complex is toeristische trekpleister nummer twee in de meest bezochte plaats in Egypte, nummer één zijn de piramiden van Gizeh. De grote tempels kunnen worden onderverdeeld in vier hoofdgebouwen, waarbij er nog kleine heiligdommen zijn en vele rijen met sfinxen. Waarbij slechts één toegankelijk is voor het publiek, het is gelijk het grootste en het hart van de tempel. De bezoekers krijgen zo het idee dat Karnak alleen het gebied van Amon-re was, terwijl er ook andere goden vereerd werden.

Karnak onderscheidt zich van andere tempels omdat er zolang door in de naam van farao's is gebouwd. Er werd mee begonnen in het Middenrijk, ongeveer 1600 voor Chr. en aan het hele project hebben 30 farao's meegedaan. Veel van de functies van de gebouwen zijn niet meer te vinden in Egypte en dus uniek. Maar vooral de grootte en het aantal gebouwen is overweldigend.

Tempelcomplex[bewerken]

Een plattegrond van Karnak

Karnak bestaat zogezegd uit een klein dorp en twee grote tempelcomplexen van Amon-re en Moet. Er bestaan buiten deze tempelcomplexen ook nog twee grote tempels namelijk die van Montoe en de resten van een Aton-tempel.

Tempelcomplex van Amon-re[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Tempel van Amon (Karnak) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Dit tempelcomplex bestaat uit een grote tempelcomplex met een enorme muur erom heen. Deze muur is gerenoveerd in het midden van de Nieuwe Rijk. Het tempelcomplex herbergt een heel grote tempel met 10 pylonen, een heilig meer en diverse kleinere tempels: Ptah, Chons en de Opet tempel. Verder zijn er kleinere historische gebouwen zoals: staatsieheiligdom van Ramses III, tempel van Seti II, Magazijn en een Oostelijke tempel.

Tempelcomplex van Moet[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Tempel van Mut voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Dit tempelcomplex is kleiner dan die van Amon-re en was gewijd aan de moedergodin Moet. Dit complex heeft ook een muur erom heen en een heilig meer. Het herbergt de tempel van Kamoetef en van Chons. Een kleinere tempel van Nectanebo II en één van Thoetmosis III en Hatsjepsoet. Het complex is verbonden met het Amoncomplex via een dromos van sfinxen.

Fotogalerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  • Regine Schultz en Matthias Seidel, Egypte het land van de farao's, Könemann 1997, ISBN 389508915X
  • Engelse Wikipedia