Nieuwe Rijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dynastieën van de
Egyptische oudheid
Proto-dynastieke Periode
Vroeg-dynastieke Periode
1e Dynastie · 2e Dynastie ·
3e Dynastie
Oude Rijk
4e Dynastie · 5e Dynastie ·
6e Dynastie
Eerste Tussenperiode
7e Dynastie · 8e Dynastie ·
9e Dynastie - 10e Dynastie
Middenrijk
11e Dynastie · 12e Dynastie
Tweede Tussenperiode
13e Dynastie · 14e Dynastie ·
15e Dynastie - 16e Dynastie ·
17e Dynastie
Nieuwe Rijk
18e Dynastie · 19e Dynastie ·
20e Dynastie
Derde Tussenperiode
21e Dynastie · 22e Dynastie ·
23e Dynastie · 24e Dynastie
Late periode
25e Dynastie ·
26e Dynastie · 27e Dynastie ·
28e Dynastie · 29e Dynastie ·
30e Dynastie · 31e Dynastie
Ptolemaeën
Nieuwe Rijk.

Het Nieuwe Rijk is de periode in de Egyptische Oudheid die volgde op de Tweede Tussenperiode en gevolgd werd door de Derde Tussenperiode. De periode loopt van ca. 1550 - 1070 v.Chr. en beslaat de 18e, 19e en 20e dynastie. De laatste twee dynastieën worden ook wel de Ramessidentijd genoemd.

Dit is de periode waarin het Oude Egypte op het hoogtepunt van zijn macht was en waarin internationale betrekkingen een dusdanig niveau bereikten dat Liverani sprak van een internationaal systeem. Dit begon rond 1550 v.Chr. na de verdrijving van de Hyksos door Ahmose I (ca. 1550–1525 v.Chr.). Aan deze periode van voorspoed kwam een einde onder Ramses III (ca. 1194 - 1163 v.Chr.) nadat deze rond 1177 v.Chr. de Zeevolken had verslagen.

Tijdens de Tweede Tussenperiode was het noorden van Egypte onderworpen aan de Hyksos, terwijl het zuiden in handen van de Egyptenaren was. Kamose, de laatste farao van de zuidelijke 17e dynastie, heroverde het land tot aan Memphis. Zijn opvolger Ahmose verdreef uiteindelijk de Hyksos uit Egypte en stichtte daarmee de 18e dynastie. Deze dynastie kent veel beroemde farao's, waaronder Amenhotep I, II en III, Thoetmosis I, II, III en IV, Hatsjepsoet, Achnaton, Toetanchamon, Eje en Horemheb.

Over de regering van Thoetmosis II is weinig bekend. Zijn zoon, Thoetmosis III, was te jong om te regeren, en dus werd de vrouw en zus van Thoetmosis II, Hatsjepsoet, regent voor Thoetmosis III. Al snel riep Hatsjepsoet zichzelf uit tot farao en regeerde tot aan haar dood, waarna Thoetmosis III de macht overnam.

De regering van Amenhotep IV bracht enkele opmerkelijke veranderingen. Zo veranderde hij zijn naam in Achnaton en stichtte hij een nieuwe hoofdstad die hij Achetaton noemde. Hij liet alle tempels sluiten en zorgde ervoor dat men voortaan slechts een god aanbad, namelijk Aton, de zonneschijf. Toetanchaton was waarschijnlijk een zoon van een van de bijvrouwen van Achnaton. Later in de regering van Toetanchaton, toen de traditionele religie in ere hersteld werd, veranderde hij zijn naam in Toetanchamon. Toen Toetanchamon aan de macht kwam, was hij ongeveer 7 jaar oud, en lag de ware macht in handen van Eje en generaal Horemheb. Na de dood van Toetanchamon nam Eje de macht over en werd al snel opgevolgd door Horemheb.

Toen Horemheb zonder erfgenaam stierf nam generaal Ramses de macht over. Deze farao wordt officieel gezien als de eerste farao van de 19e dynastie. Eén van de opvolgers van Ramses, Ramses II, bouwde meer dan welke andere farao dan ook en verplaatste de hoofdstad naar Pi-Ramesse in de Nijldelta.

Een belangrijke ontwikkeling tijdens de 20e dynastie was dat het merendeel van het land in handen kwam van de tempels, met name van de tempel van Amon in Karnak, waardoor deze tempel uiteindelijk controle kreeg over het zuiden van Egypte. De hogepriesters van deze tempel vormden uiteindelijk een rivaliserende dynastie met die van de farao's in het noorden van het land. De aantasting van het centraal gezag in deze periode en het uiteenvallen van het verenigde Egyptische koninkrijk leidde uiteindelijk tot de periode die de Derde Tussenperiode wordt genoemd.

Tijdlijn[bewerken]

Ramses XIRamses XRamses IXRamses VIIIRamses VIIRamses VIRamses VRamses IVRamses IIISethnachtTawosretSiptahSeti IIAmenmessesMerenptahRamses IISeti IRamses IHoremhebEjeToetanchamonSmenchkareAchnatonAmenhotep IIIThoetmosis IVAmenhotep IIThoetmosis IIIHatsjepsoetThoetmosis IIThoetmosis IAmenhotep IAhmose I20e Dynastie van Egypte19e Dynastie van Egypte18e Dynastie van Egypte

Zie ook[bewerken]

Bronnen en literatuur[bewerken]

  • Alderd, C. Akhenaten, Pharaoh of Egypt, 1968
  • Helck Lexicon der Ägyptologie, 1977
  • Schulz, R., & Seidel M. Egypte: Het land van de farao's, 1997
  • Shaw, I. The Oxford Dictionary of Ancient Egypt, 2000
  • Trigger, B.G., Kemp, B.J., O'Connor, D., Lloyd, A.B. Ancient Egypt: A Social History, Cambridge, Cambridge University Press, 1983 | ISBN 0-521-28427-9
  • Wilkinson, T. The Thames & Hudson Dictionary of Ancient Egypt, Thames and Hudson, 2008 | ISBN 0-500-20396-2