Luxortempel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tempel van Luxor met obelisk
Dromos tussen Luxor en Karnak
Noordwestelijk deel van de tempel

De Luxortempel is een van de belangrijkste tempels uit het Oude Egypte en staat in Luxor, het vroegere Thebe. De tempel was opgedragen aan de triade van Thebe: Amon, Moet en Chonsoe. De tempel is ongeveer 242 meter lang en is daarmee een van de grootste van Egypte.

Geschiedenis van de tempel[bewerken | brontekst bewerken]

De tempel is opgericht door Amenhotep III die de tempel bouwde op vroegere restanten van een tempel die door Hatsjepsoet was gebouwd. Onder Toetanchamon en Horemheb werd de zuilengang verder voltooid. Ook onder Ramses II breidde de tempel zich uit. Door Nectanebo I werd de dromos naar Karnak versierd met sfinxen. Alexander de Grote verbouwde de kapel voor de heilige boot en onder de Romeinse keizers werd de tempel gebruikt voor de keizerscultus.

Tempelreliëfs[bewerken | brontekst bewerken]

De wanden van de tempels en van de ommuring zijn gevuld met reliëfs die de rituelen afbeelden, waaronder het Hepset ritueel. Op de vooravond van dit feest werd een djedzuil opgericht, in feite een samenbundeling van graanschoven, als symbool voor de vruchtbaarheid.

Op de eerste pyloon links is het oprichten van een soort meiboom te zien. Het gaat om een lange paal die met schuin gespannen touwen wordt rechtgetrokken en gehouden en die door jongere mannen wordt beklommen. Het symbool staat tegenover een afbeelding van de god Min. Daaronder is in een fries de afbeelding te zien van een groot aantal koningskinderen. Ook dit is een teken van vruchtbaarheid. Men geloofde immers, dat zolang de farao vruchtbaar was, ook het land vruchtbaar bleef.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Luxor Temple van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.