Naar inhoud springen

Nectanebo I

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nectanebo I
Nachtnebef
Farao Nectanebo I met offertafel
(380-362 v. Chr.), zwart granieten beeld, MAN (Madrid)
Farao van verenigd Egypte
Periode 379-363 v.Chr.
Voorganger Nepherites II
Opvolger Teos
Vader Djedhor
Namen van de farao in Egyptische hiërogliefen
Praenomen of troonnaam
M23
t
L2
t
raxprD28
Nomen of geboortenaam
G39N5
 
n
M3
Aa1 t
D40
V30
f
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

Nectanebo I ook bekend als Nachtnebef was farao van 379 t/m 363 v.Chr. en stichter van de 30e dynastie. Zijn naam betekent: "Krachtig is zijn heer" en zijn tweede naam betekent: "De Ka van Re is gekomen!"

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Nectanebo van Sebennytos (stad in de Nijldelta) kwam aan de macht door zijn voorganger Nepherites II te vermoorden, hoewel hij wellicht een verre verwant is van Nepherites I. Zijn vader was generaal Djedhor. Hij was getrouwd met Udjashu en in de laatste paar jaar van zijn regering was zijn zoon Teos co-regent.

Oorlogen[bewerken | brontekst bewerken]

In 373 v.Chr. viel een verenigd Perzisch en Grieks leger, gestuurd door Artaxerxes II, Egypte binnen om het weer onder Perzisch bewind te brengen. Nadat Nectanebo de eerste slag verloor kon hij door onenigheid bij de tegenstanders een succesvolle tegenaanval uitvoeren en ze uit Egypte verdrijven.

Bouwwerken[bewerken | brontekst bewerken]

Sfinxen uit Saqqara
Louvre

Enkele bouwwerken die tijdens zijn regering werden gebouwd zijn het paviljoen op het eiland Philae, een mammisi in Dendera en een tempel in Tanis. Verder voegde hij in Karnak onderdelen toe aan de tempel van Amon, de tempel van Mut en de tempel van Montu en versierde de dromos naar de tempel van Luxor met sfinxen. Hij legde ook een dromos aan naar het Serapeum te Saqqara.

Zie de categorie Nectanebo I van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.