Djed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Djedpilaren in het Louvre-museum

Een Djed ofwel Djed-pilaar is een symbool uit de Egyptische mythologie. Het symbool komt voor bij de god Banebdjedet en de stad Per Osiris neb Djedu (Busiris).

Voorstelling en betekenis[bewerken]

Het is niet duidelijk wat het symbool oorspronkelijk heeft voorgesteld. Het is een symbool waar vaak de god Osiris mee wordt vereenzelvigd. Omdat Osiris een koning van de eeuwigheid was, is het ook niet verwonderlijk dat het symbool djed duurzaamheid en eeuwigheid betekent.

Er is gesuggereerd dat het te maken heeft met de oude herders, de voorouders van de Egyptenaren. Een andere theorie is dat de Djed een baal hooi voorstelde die met touwen/banden is samengebonden. Dit symbool zou zijn oorsprong vinden in een oeroud natuur-ritueel dat aan het begin van de Egyptische godsdienst geïntegreerd werd in de god Chenti-Amentioe. Deze god uit Abydos ging later op in de god Osiris. Osiris was de god van de wederopstanding en vruchtbaarheid - zijn festivals (die plaatsvonden rond het zaai- en oogstfeest) werden vaak omringd door vruchtbaarheidsrituelen waar graan een grote rol speelde.

Zie ook[bewerken]