Abydos (Egypte)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Abydos
El-'Araba el Madfoena

أبيدوس
Plaats in Egypte Vlag van Egypte
Abydos (Egypte)
Abydos (Egypte)
Situering
Gouvernement Suhaj
Regio El-Balyana
Coördinaten 26° 11′ NB, 31° 55′ OL
Portaal  Portaalicoon   Egypte

Abydos is een stad in het Oude Egypte die op de Westelijke Nijloever ligt. De stad stond in het Oude Egypte ook wel bekend als Abdjoe of Abedjoe, maar is vooral bekend onder haar Griekse naam. In het Koptisch staat de stad bekend als Eboot of Abot. Haar huidige naam is El-'Araba el Madfoena.

Geschiedenis van de stad[bewerken]

Abydos
in hiërogliefen
Ab b Dw
O49

De stad Abydos was reeds in de Proto-dynastieke Periode een vrij belangrijke stad en zal doorheen de hele geschiedenis belangrijk blijven. Vooral in de Thinitische periode zal ze een hoogtepunt bereiken, als de farao's bij de stad worden begraven. Ook in het Oude Rijk blijft ze van groot belang. Opmerkelijk is het (enige) beeldje van Cheops dat hier gevonden is. Vanaf het Middenrijk wordt de stad verbonden met de cultus van Osiris. De stad blijft van cultureel belang in het Nieuwe Rijk en talrijke tempels worden opgericht. De stad zal ook in de Koptische periode van belang zijn, maar kent dan een groot verval. De oude periode van de stad zal in de vergetelheid terechtkomen en de stad zal voor het Westen ontdekt worden door de Franse jezuïet Sicard.

Religieuze aspecten[bewerken]

De stad had een vrij groot religieus belang. Hierbij wordt vooral gedacht aan de verering van de god Osiris. Deze verering was begonnen in het Middenrijk, maar had zijn voorloper in de lokale god Chentiamentioe die later verbonden zal worden met Osiris. Ter ere van Osiris waren er talrijke festiviteiten. Hierdoor zijn er talrijke kapellen en stelae die waren opgericht om deel te hebben aan de opstanding van Osiris.

Een andere god die van belang was, heette Upuaut. Deze jakhalsgod was verbonden met de onderwereld en zal in het Nieuwe Rijk vervangen worden door de god Anubis. Een andere belangrijke figuur dateert uit de Koptische periode. Het gaat om de Heilige Mozes, die in de vijfde eeuw het heidendom uit de stad liet verdwijnen.

Bouwwerken[bewerken]

Bewoning[bewerken]

Er zijn restanten van bewoning die dateren uit de Pre-dynastieke periode (Naqada), meer bepaald Naqada III. Er zijn sporen van bewoning doorheen de hele geschiedenis en buiten de stadsmuren vinden we ook restanten uit de Koptische Tijd.

Cenotafen[bewerken]

Verschillende koningen hebben een cenotaaf of schijngraf opgericht om deel te nemen aan de wederopstanding van Osiris. Er zijn twee bekende cenotafen die we kunnen dateren

Tempels[bewerken]

Er werden al vroeg tempels gebouwd in Abydos. Een van de vroegste was opgericht voor de lokale god Chentiamentioe. In het Nieuwe Rijk werden er talrijke kleinere tempeltjes gesticht. Het is pas onder de Ramessiden dat er weer grote tempels verschijnen: de tempel van Seti I en de tempel van Ramses II.

Graven te Umm el-Qaab[bewerken]

Ten westen van de tempel van Seti I ligt de site Umm el-Qaab, waar talrijke koningen van de eerste en tweede dynastie begraven liggen, maar er is ook een pre-dynastiek grafveld.

Forten[bewerken]

Naast de oude stad ligt ook nog een oud fort van ongeveer 150 op 80 meter. Het was opgericht door koning Chasechemoei. Daarnaast zijn er nog sporen van een ouder fort, maar ook van een jonger fort dat ligt onder Koptische bebouwing.

Zie ook[bewerken]

Bronnen en literatuur[bewerken]

Logo Wikisource
Wikisource heeft bronnen die bij dit onderwerp horen: Abydos.
  • Arnold D., The encyclopedia of Ancient Egyptian Architecture, 2003
  • Kemp B., The Osiris Temple at Abydos, MDAIK, 23, 1968
  • O' Connor D., The Cenotaphs of the Middle Kingdom at Abydos, in: MGEM, 1985, p. 161-177.
  • Petrie W.F., The royal tombs of the First Dynastie, 2 v., 1900-1901
  • Petrie W.F., Abydos, I, 1902
  • Petrie W.F., Abydos, II, 1903