Derde Tussenperiode

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dynastieën van de
Egyptische oudheid
Pre-dynastieke periode
Vroeg-dynastieke Periode
1e Dynastie - 2e Dynastie
3e Dynastie
Oude Rijk
4e Dynastie - 5e Dynastie
6e Dynastie
Eerste Tussenperiode
7e Dynastie - 8e Dynastie
9e Dynastie - 10e Dynastie
Middenrijk
11e Dynastie - 12e Dynastie
Tweede Tussenperiode
13e Dynastie - 14e Dynastie
15e Dynastie - 16e Dynastie
17e Dynastie
Nieuwe Rijk
18e Dynastie - 19e Dynastie
20e Dynastie
Derde Tussenperiode
21e Dynastie - 22e Dynastie
23e Dynastie - 24e Dynastie
Late periode
25e Dynastie
26e Dynastie - 27e Dynastie
28e Dynastie - 29e Dynastie
30e Dynastie - 31e Dynastie
Ptolemaeën

De Derde Tussentijd (ca. 1070 - 712 v.Chr.) was een woelige periode in de Egyptische oudheid waarin de oorlogen en heersers elkaar in snel tempo opvolgden.

Derde Tussentijd[bewerken]

Na de dood van Ramses XI ontrukten de Hogepriesters van Amon in Thebe in de persoon van Herihor de controle aan de farao's. Het land was toen opnieuw verdeeld in twee delen. Herihor leidde Opper-Egypte (stroomopwaarts, dus de meest zuidelijke helft) en Smendes leidde Neder-Egypte. Smendes richtte de 21e Dynastie van Egypte op, die ook als Tanites bekend is. Zij werden zonder een duidelijke strijd vervangen door de Libische koningen van de 22e Dynastie van Egypte.

Egypte heeft lang banden gehad met Libië en de eerste koning van de nieuwe Dynastie, Sjosjenq I, diende als generaal onder de laatste heerser van de 21e Dynastie. Het is bekend dat hij zijn eigen zoon aanstelde als Hogepriester van Amon, een post die eerder een erfelijke benoeming was. De geschreven verslagen uit deze periode zijn karig en fragmentarisch. Daardoor bestaat daar twijfel over. Er schijnen vele subversieve groepen geweest te zijn die uiteindelijk tot de verwezenlijking van de 23e Dynastie van Egypte leidden. Saïs, de nieuwe hoofdstad, werd hierbij opgericht door de 24e Dynastie van Egypte. Daardoor zijn er eigenlijk drie heersers: twee dynastieën in de Nijldelta en Opper-Egypte in handen van de Amon-Priesters.

Chronologie[bewerken]

Referentie[bewerken]

  • Mastenbroek, Onno. 1980. Het Libische avontuur in Egypte (22e–24e dynastie). Onderwerpen uit de egyptologie 3, ser. ed. W. C. Sollman. Amsterdam: Egyptologische vereniging "Sjemsoethot".

Zie ook[bewerken]