Sjosjenq I

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sjosjenq I
Hedjcheperre (Helder is de manifestatie van Re)
Crystal Palace sphinx.gif
Farao van de 22e Dynastie
Periode 945 - 924 v.Chr.
Voorganger Psusennes II
Opvolger Osorkon I
Vader Nimlot
Moeder Tentshepeh
Sjosjenq I in Egyptische hiërogliefen
Praenomen of troonnaam
M23
t
L2
t
Hiero Ca1.svg
N5S1L1N5
U21
n
Hiero Ca2.svg
Nomen of geboortenaam
G39N5
 
Hiero Ca1.svg
M17Y5
N35
N36
M8
M8
N35
N29
Hiero Ca2.svg
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

Sjosjenq I was Koning van Egypte en stichter van de 22e Dynastie. Waarschijnlijk regeerde hij van 945-924 v.Chr. Hij was een zoon van Libyco-Berberse immigranten (de Ma of Mesjwesj), die zich in Herakleopolis Magna gevestigd hadden en was hun hoofdman.

Sjosjenq (I) had een glansrijke carrière. Voor zijn koningschap was hij zowel opperbevelhebber van het leger als de belangrijkste adviseur van zijn voorganger, Psusennes II, en was zijn zoon Osorkon I getrouwd met Maatkare, de dochter van Psusennes II. Hierdoor werd Sjosjenq I troonopvolger en werd in 945 v.Chr. koning.

Sjosjenq I versterkte een aantal plaatsen in midden Egypte. mogelijk om wat meer greep op het zuiden te krijgen. In een van die plaatsen, El Hiba, bouwde hij een tempel die later door Osorkon I vergroot zou worden. De regering van Sjosjenq luidde een periode van versterking van het centrale gezag in, die tot en met de regering van Osorkon II zou duren. Toen hij eenmaal farao was, zorgde hij ervoor dat hij steviger in het zadel kwam te zitten, door diverse verbonden te sluiten en zijn zoon Iuput zowel hogepriester van Amon als opperbevelhebber van het leger te maken. Hoewel de priesters van Amon, die het zuiden goeddeels beheersten, hem trachtten af te doen als een vreemde eend in de bijt, moesten zij toch aanvaarden dat hij zijn familieleden op belangrijke posten in de priesterschap benoemde. Ook zijn bemoeienissen met de Kharga-oase in het zuiden - hij verbeterde de wegen die ernaartoe leidden - moeten gezien worden als een vergroting van de koninklijke invloed op het zuiden. Met een expeditie naar Juda en Israël herstelde hij in zekere mate de internationale positie van Egypte die sinds de dagen van Ramses III danig verzwakt was. Hij liet een stele achter in Israël, bij Tel Megiddo. Hij herstelde de betrekkingen met Byblos. Deze stad had lange tijd een belangrijke functie als handelscentrum voor Egypte vervuld. Koning Abibaal richtte er van Sjosjenq I een standbeeld op de tempel van de godin Baalat-Gebal.

Sjosjenq I en de Israëlieten[bewerken | brontekst bewerken]

Sjosjenq is waarschijnlijk dezelfde farao als de farao Shishak of Sisak, die volgens de Bijbel asiel verleende aan Jerobeam en een veldtocht organiseerde naar het koninkrijk Juda. Hij veroverde een aantal steden, waaronder Jeruzalem, waar de eerste Joodse Tempel (Tempel van Salomo) en het Koninklijk Paleis van Salomo werden geplunderd.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Mastenbroek, Onno. 1980. Het Libische avontuur in Egypte (22e–24e dynastie). Onderwerpen uit de egyptologie 3, ser. ed. W. C. Sollman. Amsterdam: Egyptologische vereniging "Sjemsoethot".