Kharga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kharga
الخارجة
Plaats in Egypte Vlag van Egypte
Kharga (Egypte (land))
Kharga
Situering
Gouvernement Nieuwe Vallei
Coördinaten 25° 26′ NB, 30° 33′ OL
Algemeen
Inwoners (2006) 61.021
Portaal  Portaalicoon   Egypte

Kharga is het meest zuidelijke en grootste van de Westelijke Oases van Egypte. Het is in ongeveer 160 km lang en van 20 km naar 80 km breed. Het ligt in de Westelijke Woestijn, ongeveer 200 km ten westen van de ten westen van de Nijl. In de oase bevindt zich een stad met dezelfde naam en dat is de hoofdplaats van het gouvernement Nieuwe Vallei. Bij de volkstelling van 2006 telde Kharga 61.021 inwoners.

Kharga is de meest gemoderniseerde van de Westelijke Oases van Egypte. Het stadje is zeer functioneel met moderne faciliteiten en vrijwel niets meer van de oude architectuur. In tegenstelling tot de andere oases in de Westelijke Woestijn is er in Kharga daardoor niet echt het "oasis-gevoel".

Kharga is bekend vanwege de aanwezigheid van de tempel van Hibis, die werd gebouwd door farao Psammetichus II en verfraaid door de Perzische koning Darius I. Ook ligt in Kharga de begraafplaats van El-Bagawat, een van de oudst bekende christelijke begraafplaatsen.

El Bagawat[bewerken]

El Bagawat begraafplaats
Plein in Kharga stad

El Bagawat is een oude christelijke begraafplaats die werd gebruikt tot de 7e eeuw na Christus. Het is een van de vroegste en best bewaarde christelijke begraafplaatsen uit de antieke wereld en is naar verluidt prehistorisch. Voordat het Christendom in Egypte werd geïntroduceerd, was het een begraafplaats die door niet-christenen werd gebruikt.

De begraafplaats El Bagawat heeft een zeer groot aantal graven in de vorm van kapelkoepels uit verschillende tijdperken. Ze zijn gemaakt van modderstenen. De graven hebben etsen van bijbelverhalen zoals Adam en Eva, Daniël in het hol van de leeuw, het offer van Abraham en Jonas verzwolgen door een vis. Koptische fresco's van de 3e tot de 7e eeuw zijn te vinden op de muren.

Tempel van Hibis[bewerken]

Decoratie in de Tempel van Hibis
Tempel van Hibis

De tempel van Hibis is de grootste en best bewaarde oude Egyptische tempel in de Kharga-oase, evenals de enige uit de Late periode die nog in relatief goede staat is tegenwoordig. Sinds enkele decennia wordt het gebouw echter bedreigd door een opkomst van grondwater dat de fundamenten ervan beschadigt. Het ligt ongeveer 2 km ten noorden van de stad Kharga en was gewijd aan een syncretisme van de godheden Amon en Ra.

De tempel heeft een toegangsgang met sfinxen en een reeks pylonen. Dit was oorspronkelijk omringd door een meer. De hypostyle zaal heeft zijn wanden in de vorm van enorme papyrusrollen met verschillende versieringen en hynms gewijd aan de godheid Amon. De muren en het dak zijn respectievelijk gewijd aan de Thebaanse theologie en aan Osiris. De versieringen van de naos (het heiligste deel van de tempel) zijn verdeeld over negen registers die allen volledig versierd zijn met een pantheon van Egyptische godheden en koninklijke figuren, totaal bijna 700 figuren.