Naar inhoud springen

13e dynastie van Egypte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dynastieën van de
Egyptische oudheid
Proto-dynastieke periode
Vroeg-dynastieke periode
1e dynastie · 2e dynastie ·
3e dynastie
Oude Rijk
4e dynastie · 5e dynastie ·
6e dynastie
Eerste tussenperiode
7e dynastie · 8e dynastie ·
9e dynastie - 10e dynastie
Middenrijk
11e dynastie · 12e dynastie
Tweede tussenperiode
13e dynastie · 14e dynastie ·
15e dynastie - 16e dynastie ·
17e dynastie
Nieuwe Rijk
18e dynastie · 19e dynastie ·
20e dynastie
Derde tussenperiode
21e dynastie · 22e dynastie ·
23e dynastie · 24e dynastie
Late periode
25e dynastie ·
26e dynastie · 27e dynastie ·
28e dynastie · 29e dynastie ·
30e dynastie · 31e dynastie
Ptolemaeën

De 13e dynastie van Egypte is een tijdvak van het oude Egypte, dit duurde ongeveer 153 jaar en maakte deel uit van de tweede tussenperiode.

De dynastie[bewerken | brontekst bewerken]

De 12e dynastie is een stabiele tijd geweest waarin farao's lang leefden en waarvan veel bronnen bekend zijn. De 13e dynastie is een overgang naar chaos in Egypte, waarin farao's elkaar snel opvolgden en er niet veel en warrige bronnen bestaan. Het lijken echter de viziers te zijn, die het land bijeen hielden. De hoofdstad werd verplaatst naar Memphis en later naar Thebe.

Wat er exact gebeurde in deze tijd is ons slecht overgeleverd. Bronnen afgeleid van het werk van Manetho geven aan, dat in deze periode een zestigtal koningen heersten over Diospolis (Thebe) en dat die 453 jaar regeerden. Volgens huidige inzichten werd het land geregeerd door verschillende families anders dan in de 12e dynastie van Egypte. Sommige van deze farao's werden door concurrerende families uitgewist. In sommige gevallen is bekend dat de farao niet begraven mocht worden in zijn eigen piramide. Doordat de farao's zo snel opvolgden, de warrige bronnen en op elkaar lijkende namen van farao's is het moeilijk om een exacte lijst te maken van opvolging.

De koningen[bewerken | brontekst bewerken]

De bronnen van opvolging zijn vaak onduidelijk. Sommige koningen hebben wat vreemde koningsnamen zoals Ameny-Antef-Amenemhat, deze namen bevatten de naam van de koning zelf, die van hun vader en vaders-vader. Dit zou dus gelezen moeten worden als Amenemhat VI zoon van Antef, zoon van Ameny (Amenemhat V). Dit helpt het construeren van de opvolging. Men denkt dat Sobekhotep I en Sonbef (of Senebef) broers van elkaar zijn geweest en zonen waren van een zekere Amenemhat. Aangenomen dat Amenemhat III Nimaatra geen zonen had, is dit naar alle waarschijnlijkheid Amenemhat IV Nimaatcheperure geweest.

Diverse andere koningen zijn van niet-koninklijke afkomst zoals Amenemhat V, Sobekhotep II en Khendjer.

Buitenlands beleid en vreemde heersers[bewerken | brontekst bewerken]

De laatste vijftig jaar van de 13e dynastie werd de macht van de farao steeds minder. De legers die de Levant en Koesj bezet hadden, vertrokken. Hierdoor ontstond een nieuwe staat in Koesj. In het noordoosten van de Nijldelta ontstond er een nieuwe macht bij Tell el-Daba van Palestijnse koningen. Sommigen egyptologen zien dat als de 14e dynastie van Egypte. Later werden deze Palestijnse koningen veroverd door de "Hyksos" koningen of de 15e dynastie van Egypte. Rond 1640 v.Chr. werd de 13e dynastie omvergeworpen door de Hyksos.

Koningsgraven[bewerken | brontekst bewerken]

Alle bekende begrafenis monumenten van de 13e dynastie staan in Memphis. Een aantal van deze monumenten zijn geïdentificeerd als piramides, alleen maar vijf zijn volledig geïnspecteerd en alleen drie laten de namen zien van de koningen.

Lijst van farao's[bewerken | brontekst bewerken]

Hor I
Sobekhotep V

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Manetho, Loeb Classical Library
  • The Complete royal families of ancient egypt, Aidan Dodson / Dyan Hilton, uitgeverij Thames & Hudson.
  • The political situation in Egypt during the second intermediate period, K.S.B. Ryholt

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie 13e dynastie van Egypte van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.