Manetho

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Manetho was een Griekstalige Egyptenaar (ca. 250 v.Chr.) uit Sebennytos, als hogepriester werkzaam te Heliopolis tijdens de regering van de eerste twee Ptolemaeën, die aan koning Ptolemaeus II een in het Grieks geschreven Egyptische Geschiedenis (Aigyptiaka) opdroeg.

Het werk behandelde de geschiedenis van Egypte, beginnend in mythische tijden en lopend tot 323 v.Chr. Zijn indeling van de Egyptische dynastieën in drie perioden is tegenwoordig de algemeen aanvaarde indeling van de Egyptische geschiedenis in Oude Rijk, Middenrijk en Nieuwe Rijk. Manetho, die zelf beweert dat hij de officiële lijst der koningen heeft geraadpleegd, werd later vaak door joodse en christelijke auteurs gebruikt als bron voor het opstellen van de Bijbelse chronologie.

Het werk van Manetho is verloren gegaan, maar verschillende klassieke (christelijke) auteurs hebben (delen van) zijn werk overgenomen. Bij het overnemen zijn er fouten gemaakt; deze zijn echter opgespoord door de werken van verschillende auteurs te vergelijken. De lijst bestaat uit 31 dynastieën.

De klassieke auteurs die Manetho als bron hebben gebruikt zijn:

Aegyptiaca.gif

Externe link[bewerken]

Zie ook[bewerken]