Chefren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chafra
Chefren, Chafre, Suphis
Beeld van dioriet van farao Chafra
Egyptisch Museum
Farao van verenigd Egypte
Periode 2572-2546 v.Chr.
Voorganger Djedefre
Opvolger Baka
Vader Choefoe (Cheops)
Moeder Henoetsen
Chafra in Egyptische hiërogliefen
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

Chefren was de vierde koning (farao) van de 4e dynastie. De farao is ook wel bekend onder andere namen: Chafra, Chafre en Suphis. De naam betekent "kroon van Re".

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Het is niet bekend wanneer de regering van Chefren begon; sommige auteurs menen dat hij tussen 2558 en 2532 v.Chr. regeerde. De Turijnse koningslijst is onduidelijk en Manetho houdt het op 66 jaar. De meeste geleerden geloven dat zijn regeerperiode tussen zijn 24ste en 26ste levensjaar lag, wat gebaseerd is op een inscriptie van prins Nekure die op de wanden van zijn tombe staat. Er is bekend dat Chefren getrouwd was met Meresanch III, een nicht van hem. Chefren bouwde de tweede grootste piramide in Gizeh, de Sfinx van Gizeh en een tempelterrein. Er zijn ook nog overblijfselen van de tempel, deze werd ontdekt door Auguste Mariette met twee standbeelden van de koning. Het schijnt dat er tijdens zijn regering weinig bijzonders gebeurd is.

Chefren is de zoon van Choefoe (Cheops), die de grootste van de drie piramiden in Gizeh bouwde. De zoon van Chefren, Menkaoera (Mykerinos), heeft de derde van de drie piramiden gebouwd.

Bouwwerken[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het gelijknamige artikel op de Engelse wikipedia
  • Narmer.pl
Zie de categorie Chefren van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.