Piramide van Chefren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Piramide van Chefren

De Piramide van Chefren is de op een na grootste piramide in Gizeh en is de graftombe van koning Chefren (of Khafra). De piramide is in het Nederlands bekend als de piramide van Chefren of van Chafra maar de koning heeft er vroeger ook een naam aan gegeven die luidt: de grote piramide.

Bouw van de piramide[bewerken | brontekst bewerken]

De piramide van Chefren is niet zo goed onderzocht als die van Choefoe (Cheops). Dit komt doordat deze piramide niet zoveel kamers heeft. De piramide heeft twee ingangen, een lagere en hogere. Er gaat na de ingang een gang naar een centrale kamer toe waar de sarcofaag staat. De piramide is niet beschilderd of gegraveerd.

Hoewel de Piramide van Cheops de grootste van de drie piramiden van het complex in Gizeh is, is alleen nog bij de Piramide van Chefren de volledige piramidevorm te zien. Bij geen van de andere piramiden op het plateau van Gizeh is de piramidetop en het grafcomplex zo goed bewaard gebleven.

De piramide ging op 1 januari 2005 weer open voor het publiek, nadat ze twee jaar lang gesloten was geweest wegens restauraties. Er is toen onder meer graffiti verwijderd en er zijn barsten gerepareerd.

Andere bouwwerken[bewerken | brontekst bewerken]

Tempel van de sfinx

Naast de piramide staan er ook nog andere bouwwerken rondom de piramide die bij de farao hoorden. Waaronder de sfinx, daltempel, dodentempel.

Daltempel[bewerken | brontekst bewerken]

De daltempel was een gebouw dat vanaf de Nijl kon worden benaderd, via twee toegangswegen kon men naar binnen toe komen, deze werden bewaakt door twee sfinxen. Hierin gaf men toegang tot de dodentempel van Chafra. De daltempel van Chafra is een van de best bewaarde tempels uit het Oude Rijk. In de jaren 1869 werd het uit het zand vandaan gehaald, en werd er de ceremonie van de opening van het Suezkanaal in gevierd. In 1995 liet Zahi Hawass de daltempel schoonmaken.

Dodentempel[bewerken | brontekst bewerken]

In de oosthoek van de piramide is een dodentempel gebouwd. Deze tempel werd gebouwd om de dode te voeden na zijn dood, zodat de ziel kon voortleven. De tempel is georiënteerd oost-west. De muren van het gebouw waren van kalksteen, dat overging naar fijn-kalksteen. Binnen in zijn de bouwwerken van graniet. Tegenwoordig is de dodentempel een ruïne geworden.

De tempel kan betreden worden via een lange gang (Causeway) die uit de daltempel komt, die voorts weer kon worden betreden vanaf (toen) de Nijl. Na de gang kwam men in een open gedeelte (Entrance Hall) waar verschillende zuilen stonden. Uiteindelijk kwam men in nog een open ruimte (Courtyard) die uitzicht gaf op vijf beelden van de koning (of godheden). Uiteindelijk kwam men in de heilige der heilige (Inner Sanctuary). Waar men offers kon plaatsen voor de koning.

Sfinx[bewerken | brontekst bewerken]

De sfinx van Gizeh

555 meter van de piramide vandaan staat de Sfinx van Gizeh. Sommigen gaan ervan uit dat de sfinx een bestaand beeld was, dat slechts werd aangepast door het de gelaatstrekken van de farao te geven. Belangrijke argumenten in dezen zijn dat het hoofd van de farao veel te klein is voor het lichaam, in vergelijking met andere sfinxen in Egypte, en dat er op het lichaam veel meer erosie is dan op de kop. Ook zijn er erosiesporen gevonden van regen, iets dat al heel lang niet meer gebeurt rond de sfinx en de piramides in Gizeh. Onderzoek van de Amerikaanse geoloog John Anthony West zou hebben aangetoond dat de sfinx reeds 10.000 jaar geleden vervaardigd is. De resultaten van zijn onderzoek worden echter niet wetenschappelijk aanvaard.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Dubbel kroon Portaal Egyptologie
Zie de categorie Pyramid of Khafra van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.