Auguste Mariette

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mariette door Nadar, ca. 1861
Standbeeld van Auguste Mariette in zijn geboorteplaats (11 juli 2005)
ceremoniële dolk (hout, koper en goud, 23 cm lang) van farao Kamosis (ca.1540 v.C;) die Auguste Mariette heeft opgedolven (Koninklijke Bibliotheek van België)

Auguste Mariette (Boulogne-sur-Mer, 11 februari 1821 - Bulak (bij Caïro), 18 januari 1881) was een van de eerste professionele egyptologen. Hij heeft talrijke opgravingen verricht en het Egyptisch Museum (Caïro) opgericht.

Via zijn neef kwam hij in aanraking met de egyptologie. Hij raakte erdoor gefascineerd en raakte betrokken bij verschillende musea.

In 1850 ging hij naar Egypte en na een jaar ontdekte hij er het Serapeum van Saqqara waar de heilige stieren van Apis werden begraven. Hij verbleef er nog verschillende jaren en in 1858 richtte hij de Egyptische oudheidkundige Dienst op. Met de ontdekte vondsten richtte hij het Egyptisch museum op.

Hij zou nog talrijke opgravingen verrichten in Saqqara, Memphis, Deir el-Bahari en Tanis. Een andere belangrijke ontdekking was de daltempel van de piramide van Chephren waar nog talrijke beelden in stonden van Chepren zelf.

Mariette werd begraven in een sarcofaag.

Externe links[bewerken]