Mendes (Egypte)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mendes
Djedet
Per ba neb Djedet
in hiërogliefen
pr Z1 G29nbDddt
niwt
Mendes
schrijn in opdracht van Apriës
Mendes (Egypte)
Mendes
Situering
Locatie Tell el-Ruba
Coördinaten 30° 57′ NB, 31° 31′ OL

Mendes is een stad in de Egyptische oudheid, het ligt in de oostelijke Nijldelta en is tegenwoordig bekend onder de naam Tell el-Ruba.

De naam[bewerken | brontekst bewerken]

De stad werd door de oude Egyptenaren genoemd Djedet, ook wel Perbanebdjedet (Het domein van de Ram, heer van Djedet) en Anpet. Door de Grieken werd de stad Mendes genoemd (Grieks: Μένδης). Tegenwoordig staat het bekend onder de naam Tel el-Ruba (Arabisch: تل الربع).

Historie van de stad[bewerken | brontekst bewerken]

Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat de stad al bestaat sinds de Naqada II-periode. Onder de eerste farao's van Egypte werd Mendes actief bestuurd, dit bleef gedurende Egyptische oudheid.

Het was de hoofdstad van de zestiende nome van Kha, later Thmuis in Hellenistisch Egypte. Tijdens de 29e dynastie was Mendes de hoofdstad van Egypte.

Mendes was vroeger een beroemde stad, bezocht door historici zoals Herodotus, Diodorus, Strabo, Mela, Plinius de Oudere en vele anderen. In klassieke tijden had de nome-hoofdstad een eigen leger Calasirii.

Religie[bewerken | brontekst bewerken]

De cultus van de god Banebdjedet werd al vroeg ontwikkeld in de Egyptische oudheid. Dit versnelde toen de religie van de god werd vermengd met de ziel van Osiris, Ra en andere goden. In Mendes bestond ook een triade: de man Banebdjedet, met zijn gemalin Hatmehyt en hun kind Harpocrates.

Tegenwoordig is de tempel een ruïne. Niet veel is er meer te zien. De delen van ommuring van Amasis (en later hersteld door Ptolemaeus II) zijn nog zichtbaar. Een rood granieten naos is ook nog aanwezig, eveneens gebouwd in opdracht van Amasis. Opgravingen zijn uitgevoerd door een Amerikaans team. De restanten van een aantal monumenten in opdracht van: Ramses II, Merenptah en Ramses III suggereren dat er ook een tempel uit het Nieuwe Rijk was, deze is nog niet gevonden.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Richard H. Wilkinson, The Complete Temples of Ancient Egypt
  • Enkele delen van de Engelse wikipedia.