Amasis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Amasis
Ahmose II
Farao Amasis.JPG
Farao van de 26e Dynastie
Periode 570 - 526 v.Chr.
Voorganger Apries
Opvolger Psammetichus III
Vader Onbekend
Moeder Onbekend
Amasis in Egyptische hiërogliefen
praenomen of troonnaam
M23
t
L2
t
Hiero Ca1.svg
ra W9 m F34
Hiero Ca2.svg
nomen of geboortenaam
G39 N5
 
Hiero Ca1.svg
N12 F31 R24 G39
Hiero Ca2.svg
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

Amasis of Ahmose II (Ahmozes II) was farao van Opper- en Neder-Egypte, 26e Dynastie van de Egyptische oudheid.

Biografie[bewerken]

Het meeste van de informatie over Amasis komt van de werken van Herodotus en kan alleen worden getoetst op monumenten die zijn gevonden. Volgens de Griekse historicus, was Amasis van gewone komaf. Een revolte van Egyptische soldaten gaf hem deze mogelijkheid. De troepen keerden terug naar huis van een vervelende expeditie naar Cyrenaica (Oost-Libië), dachten dat ze verraden waren door Apries (de regerende koning). Amasis ging naar deze troepen toe om de revolte neer te slaan en werd koning van de rebellen. Apries werd verslagen en gevangengenomen in Memphis. De usurpator behandelde de voormalige koning met respect en gaf hem aan de mensen die hem uiteindelijk begroeven in zijn voorouderlijke tombe in Sais. Amasis kwam aan de macht in 570 v.Chr. Een inscriptie bevestigt de gebeurtenis tussen de Egyptische en buitenlandse soldaten en dat Apries werd gedood in het derde jaar van Amasis. Amasis trouwde met Chedebnitjerbone II, een van de dochters van Apries, om zijn positie te verstevigen.

Amasis had goede banden met de Griekse wereld en bracht Egypte dichter er bij dan ooit. Herodotus vermeldt dat Amasis Egypte zijn hoogste piek in welvaart bracht. Hij eerde de tempels van beneden-Egypte met schrijnen en andere monumenten. Aan de Grieken wees Amasis grond toe waar Naukratis gebouwd kon worden. Het ging zelfs zover dat toen de tempel van Delphi afgebrand was, Amasis met 1000 talenten de heropbouw financierde. Hij trouwde ook een Griekse prinses, Ladice dochter van Koning Battus III van Cyrene, en maakte allianties met Polycrates van Samos en Croesus van Lydië.

Zijn koninkrijk reikte heel Egypte tot de eerste Cataract, maar ook Cyprus en zijn invloed was groot in Cyrene. Bij het begin van zijn lange regering had hij een conflict met Nebukadnezar II dat hij overleefde. Cyrus probeerde het ook nog maar het lukte niet. Maar de laatste jaren van Amasis werden verstoord door een invasie van Cambyses II en de opheffing van de alliantie van Polycrates van Samos. Het kwam nu aan op zijn zoon Psammetichus III, die de invasie geen halt kon toe roepen. Amasis overleed in 526 voor Christus. Hij werd begraven in de koninklijke necropolis in Sais.

Renaissance van Egypte[bewerken]

Met Amasis kwam het fenomeen Renaissance op gang. Net zoals bij de Europese renaissance greep men terug op de oudere cultuur, ditmaal bij de cultuur van het Oude Rijk en het Nieuwe Rijk. Er werden weer oude documenten verzameld, het reliëf in oude graven werd gekopieerd en de cultus van de vorige koningen vernieuwd. De koninklijke bescherm- en standaardgoden en de religieuze gouwdistricten werden gesystematiseerd. Het demotische schrift werd het officiële schrift. Hij bouwde de tempels van Egypte, waaronder die van Neith, Baharija en Siwa, iniator van de Isis-tempel van Philae

Bronnen[bewerken]

  • De Engelse wikipedia
  • Regine Schultz en Matthias Seidel, Egypte het land van de farao's, Könemann 1997, ISBN 389508915X