Smendes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Smendes
Nesoebanebdjedet-Meriamun
Farao van de 21e Dynastie
Periode ca. 1070 - 1044 v. Chr.
Voorganger Ramses XI
Opvolger Amenemnesoe
Vader Herhor
Moeder Nedjemet
Smendes in Egyptische hiërogliefen
Praenomen of troonnaam
M23
t
L2
t
Hiero Ca1.svg
ra S1 L1 ra U21
n
Hiero Ca2.svg
Nomen of geboortenaam
G39 N5
 
Hiero Ca1.svg
i mn
n
F20
U7
E10
nb
R11 R11 t
O49
Hiero Ca2.svg
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

Smendes was de eerste farao van de 21e dynastie van de Egyptische oudheid. Zijn bekendste naam betekent: "Hij, de Ram van Mendes; Geliefd door Amon" en zijn tweede naam betekent: "Helder is de manifestatie van Re, gekozen door Re".

Biografie[bewerken]

Het is onzeker wie Smendes' ouders waren. Er zijn vermoedens dat zijn ouders Herhor en Tentamen. Tentamen was de zuster van Ramses XI, wat dus zou betekenen dat de koning verwant was aan de vorige koning. Ook is het zeker dat Smendes een belangrijke gouverneur van Tanis was. Hij stond in de tijd van de regering van Ramses XI onder zijn dienst en reisde naar Libanon om hout te halen voor de tempel van Amon.

De regering en autoriteit van de farao in Opper-Egypte is vastgesteld door een stele gevonden in een werkmijn in Ed-Dibabiya (tegenover Gebelein, aan de rechteroever van de Nijl). Smendes regeerde over een verdeeld Egypte, over Neder-Egypte; Midden-Egypte en Opper-Egypte werden bestuurd door de commissie van hogepriesters van Amon zoals: Pinodjem, Mesaharta en Mencheppera.