Naar inhoud springen

Amenemnesoe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Amenemnesoe
Amenemose
Farao van de 21e Dynastie
Periode ca. 1044 - 1040 v. Chr.
Voorganger Smendes
Opvolger Psusennes I
Vader Smendes
Moeder Tentamon
Namen van de farao in Egyptische hiërogliefen
Praenomen of troonnaam
M23
t
L2
t
ranfrD28S38R19
Nomen of geboortenaam
G39N5
 
imn
n
mM23
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

Amenemnesoe was de tweede farao van de 21e dynastie van de Egyptische oudheid. Zijn bekendste naam betekent: "Amon is de koning" en zijn tweede naam betekent: "Schitterend is de ka van Re! Heer van Waset (Thebe)"

Vóór 1940 was Amenemnisoe niet bekend onder de geleerden, er waren geen artefacten van deze farao bekend. In 1940 werd het graf ontdekt in Tanis door Pierre Montet. Hoe kort Amenemnesoe ook had geregeerd; van zijn bestaan was indertijd wel een getuige; Manetho maakte melding van een farao Nephercheres die vier jaar had geregeerd.

Er is vrij weinig bekend van zijn tijd en van zijn regering; we weten wel dat de Mencheperre, de hogepriester van Amon een aantal rebellenleiders aanpakte die tegen de priester samenspanden tijdens de regering van Amenemnesoe. Deze rebellen waren al eerder verbannen geweest in het jaar 25 van Smendes, de voorganger van Amenemnesoe.

Een verwante, of vriend van Amenemnesoe, volgde hem als farao op. Er is een gouden boog kap gevonden in het graf van Psusennes I. Deze had een inscriptie die de koninklijke naam van Amenemnesoe en de naam van zijn opvolger Psusennes I.

Zie de categorie Amenemnesoe van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.