Thoetmosis II

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thoetmosis II
Thuthmosis II, Chebron
Reliëf van farao Thoetmosis II
Tempel van Karnak
Farao van de 18e dynastie
Periode ca. 1492 - 1479 v.Chr.
Voorganger Thoetmosis I
Opvolger Hatsjepsoet
Vader Thoetmosis I
Moeder Moetnofret I
Namen van de farao in Egyptische hiërogliefen
Serech of Horusnaam
G5
E1
D40
wsrsF9
F9
Srxtail.jpg
Nebtynaam
G16
R8M23iit
Y1
Gouden Horusnaam
G8
G5S42L1wY1
THREE
Praenomen of troonnaam
M23
t
L2
t
Hiero Ca1.svg
ra
aA
xpr
n
Hiero Ca2.svg
Nomen of geboortenaam
G39N5
 
Hiero Ca1.svg
G26mss
Hiero Ca2.svg
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

Thoetmosis II of Thoetmozes II was de vierde koning uit de 18e dynastie van het Nieuwe Rijk uit de Egyptische oudheid. Zijn bekende naam Thoetmosis betekent: "Geboren uit Thoth". Zijn tweede naam die de koning frequent gebruikte Aacheperenre: "groot is de vorm van Re".

Cartouche van Thoetmosis II op obelisk
Tempel van Hatsjepsoet, Luxor

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Thoetmosis II was de zoon van Thoetmosis I en Moetnofret, een bijvrouw. Hij was daardoor in rang minder koninklijk dan zijn halfzus Hatsjepsoet, met wie hij trouwde. Thoetmosis II werd farao nadat zijn vader stierf samen met zijn broers, Amenmose en Wadjmose. Volgens de Duitse aanhangers regeerde Thoetmosis II maar 3/4 jaar, volgens Manetho 18 jaar maar dat is waarschijnlijk overschat. Omdat de farao al zijn militair werk liet doen door generaals, wordt gedacht dat zijn vrouw Hatsjepsoet de werkelijke macht in handen had, vanwege haar rol in verschillende internationale relaties later.

Zoals gezegd was de koning geen militaristische figuur, maar hij ging op expeditie bij twee bedreigingen. Voor de kroning van Thoetmosis II was Koesj een rebelerende macht, het morde toen de koning werd gekroond. De Nubische staat was weliswaar door zijn vader Thoetmosis I bijna vernietigd, toch waren er rebellen van Chenthennefer die opstonden en Egyptische kolonisten opsloten in een fort. De farao stuurde een militaire expeditie om de opstand neer te slaan.

Thoetmosis II heeft daarnaast te maken gehad met invallende troepen Bedoeïnen die de Nijldelta onveilig maakten. Ook hier stuurde hij een generaal op af die met de Bedoeïnen korte metten maakte.

Bouwactiviteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Thoetmosis II van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.