Ramses I

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ramses I
Rameses I, Ramesses I
StatueHeadOfParamessu-TitledFrontalView-RamessesI MuseumOfFineArtsBoston.png
Farao van de 19e Dynastie
Periode ca. 1307 - 1326 v.Chr.
Voorganger Horemheb
Opvolger Seti I
Vader Seti
Moeder Onbekend
Ramses I in Egyptische hiërogliefen
Serech of Horusnaam
G5
E1
D40
M13M23tiiY1
THREE
Srxtail.jpg
Nebtynaam
G16
N28
D36
Y2
m&t M23A44W19M17t
Aa15
U15
Gouden Horusnaam
G8
smn
n
U32Aa11
M3
Aa1
Praenomen of troonnaam
M23
t
L2
t
Hiero Ca1.svg
ra
mn
F9t
t
Hiero Ca2.svg
Nomen of geboortenaam
G39N5
 
Hiero Ca1.svg
raF31sM23w
Hiero Ca2.svg
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

Ramses I was de eerste farao van de 19e Dynastie van het Oude Egypte.

Carrière[bewerken]

Ramses I werd geboren als gewone man van niet-koninklijke komaf, zijn naam was Paramessoe. Hij was een zoon van Seti en een onbekende vrouw. Zijn oom heet Chaemoeaset en was getrouwd met Taemwadji.[1] De familie was afkomstig uit de Nijldelta en had een militaire achtergrond. Hij trouwde met Sitre en ze hadden één kind: Seti I.

Dankzij zijn vader Seti of Soeti werd hij hoofd van de boogschutters, daarna werd hij generaal en viel hij in de smaak bij farao Horemheb. Onder horemheb werd hij vizier, de hoogste functie aan het hof. Hij bekleedde ook religieuze functies waaronder Hogepriester van Amon, waarmee hij een belangrijke rol speelde in de restauratie van het oude polytheïstische geloof. Horemheb was zelf als edelman van buiten de koninklijke familie tot farao opgeklommen, maar hij was kinderloos. Hij koos Ramses I als zijn opvolger mede omdat hij een zoon (de latere farao Seti I) en een kleinzoon (de latere Ramses II) had en er toekomst zat in het geslacht. Dit voorkwam al enige moeilijkheden bij de troonopvolging.

Als koning[bewerken]

Bij zijn inauguratie nam Paramessoe de naam aan van Ramses, Geboren uit Ra. Ramses was al een oude man toen hij werd gekroond. Zijn zoon Seti I functioneerde als kroonprins en troonopvolger. Seti kreeg een aantal militaire functies op zich zoals operaties. Ramses schijnt de tweede pyloon van Karnak te hebben voltooid, begonnen onder Horemheb. Na een regering van nog geen twee jaar overleed hij.

De koning werd begraven in het Vallei der koningen in het graf DK16. In de 21e Dynastie van Egypte werd de mummie van de farao in cache DB320 gezet te Deir el-Bahri. De mummie werd gestolen door de Abu-Rassul familie en in 1860 naar Noord-Amerika toe gebracht door Dr. James Douglas. Het werd geplaatst in het Niagara Museum en Daredevil Hall of Fame in Ontario te Canada. De mummie verbleef hier 130 jaar totdat de eigenaar van het museum besloot om de mummie te verkopen. Zakenman William Jamieson kocht de inhoud van het museum en identificeerde de mummie dankzij de hulp van egyptoloog Gayle Gibson. In 1999 verkocht Jamieson de mummie aan het Michael C. Carlos Museum bij het Emory University te Atalanta. In 2003 werd de mummie verplaatst naar het Luxor Museum in Egypte.[2]

Koningsnaam[bewerken]

Bij zijn inauguratie nam Paramessoe de volledige vijfvoudige koningsnaam aan.

  1. Horusnaam: Hor Ka-nacht Oeadj-nesoet (Horus, de sterke stier: Hij die de koninklijkheid verjongd.)
  2. Nebtinaam: Cha-em-nesoe-mi-item (Hij die verschijnt als een koning, als Atoem)
  3. Gouden Horusnaam: Semen maät Chetawi (Wie die Maät verstevigt in het land van de twee banken)
  4. Koningsnaam: Men-pehy-re (Gemaakt door de sterkte van Re)[3]
  5. Geboortenaam: Mes-soe-ra of Ramessoe (Uit Ra geboren)[3]

Oorlogen[bewerken]

Bouwwerken[bewerken]

Galerij[bewerken]