Ramses I

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ramses I
Rameses I, Ramesses I
StatueHeadOfParamessu-TitledFrontalView-RamessesI MuseumOfFineArtsBoston.png
Farao van de 19e Dynastie
Periode ca. 1307 - 1326 v.Chr.
Voorganger Horemheb
Opvolger Seti I
Vader Seti
Moeder Onbekend
Ramses I in Egyptische hiërogliefen
Serech of Horusnaam
G5
E1
D40
M13 M23
t
i i Y1
THREE
Srxtail.jpg
Nebtynaam
G16
N28
D36
Y2
m&t M23 A44 W19 M17 t
Aa15
U15
Gouden Horusnaam
G8
s mn
n
U32 Aa11
M3
Aa1
Praenomen of troonnaam
M23
t
L2
t
Hiero Ca1.svg
ra F31 s M23 w
Hiero Ca2.svg
Nomen of geboortenaam
G39 N5
 
Hiero Ca1.svg
ra
mn
F9
t t
Hiero Ca2.svg
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

Ramses I was de eerste farao van de 19e Dynastie van het Oude Egypte. Zijn geboortenaam was Ramses wat betekent: "Uit Ra geboren". Zijn troonsnaam was MenPehyre wat betekent: "Gemaakt door de sterkte van Re".

Biografie[bewerken]

Oorspronkelijk heette de man Paramessu. Ramses I was een koning van niet-koninklijke komaf, hij trouwde in een familie van adel van uit de Nijldelta vlakbij Avaris. Paramessu had aanvankelijk een militaire carrière. Hij was hoofd van de boogschutters (een positie die hij te danken had aan zijn vader Seti), daarna werd hij generaal en viel in de smaak bij Horemheb, de laatste farao van de 18e dynastie en zelf ex-legerleider. Onder Horemheb werd hij vizier, de hoogste functie aan het hof. Hij bekleedde ook religieuze functies. Zo was Ramses I hogepriester van Amon, waarmee hij een belangrijke rol speelde in de restauratie van het oude polytheïstische geloof. Horemheb was zelf als edelman van buiten de koninklijke familie tot farao opgeklommen, maar hij was kinderloos. Hij koos Ramses I als zijn opvolger mede omdat hij een zoon (de latere farao Seti I) en een kleinzoon (de latere Ramses II) had en er toekomst zat in het geslacht. Dit voorkwam al enige moeilijkheden bij de troonopvolging.

Bij zijn inauguratie nam Paramessu de naam aan van Ramses, Geboren uit Ra. Ramses was al een oude man toen hij werd gekroond. Zijn zoon Seti I functioneerde als kroonprins en troonopvolger. Seti kreeg een aantal militaire functies op zich zoals operaties. Ramses schijnt de tweede pyloon van Karnak te hebben voltooid, begonnen onder Horemheb. Na een regering van nog geen twee jaar overleed hij.

Oorlogen[bewerken]

  • Een expeditie naar Koesj

Bouwwerken[bewerken]