Allard Pierson Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Allard Pierson Museum
Amsterdam allard pierson-entree.jpg
Locatie Oude Turfmarkt 127, Amsterdam, Netherlands
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 54′ OL
Personen
Directeur Wim Hupperetz[1]
Lid van OAM, ICOM, Museumvereniging
Allard Pierson Museum
Allard Pierson Museum
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Allard Pierson Museum is het archeologisch museum van de Universiteit van Amsterdam genoemd naar Allard Pierson (1831-1896), de eerste hoogleraar in kunstgeschiedenis, esthetica en moderne talen en letteren aan deze universiteit. Hij legde in de periode van 1877 tot 1895 een verzameling gipsafgietsels aan.

De tweede hoogleraar die archeologie onderwees aan de Universiteit van Amsterdam, was Jan Six. Hij beschikte over een grote verzameling boeken en antieke voorwerpen. Toen hij in 1926 overleed, bleek deze collectie onmisbaar voor de universiteit. Om deze voor onderzoek en onderwijs te kunnen aankopen, werd in 1932 de Allard Pierson Stichting opgericht door de zoon van Allard Pierson, Jan Lodewijk Pierson. De collectie werd gehuisvest in een pand aan de Weesperzijde te Amsterdam, de bovenste verdieping daarvan diende vanaf 1931 als museum.

Vele aankopen, schenkingen en bruiklenen hebben het museum doen groeien. Op 12 november 1934 werd officieel het Allard Pierson Museum opgericht, gehuisvest aan de Sarphatistraat 129-131, hoek Roetersstraat.

Ook dit pand werd te klein, en in 1976 opende Prinses Beatrix het huidige gebouw, het voormalig hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank aan de Oude Turfmarkt.

Het museum bevat een verzameling op het gebied van Egyptische, Mesopotamische, Griekse, Etruskische en Romeinse oudheden.

Externe links[bewerken]

  1. http://www.allardpiersonmuseum.nl/over-ons/organisatie/over-ons.html