Allard Pierson Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Allard Pierson Museum
Amsterdam allard pierson-entree.jpg
Opgericht 12 november 1934
Locatie Oude Turfmarkt 127, Amsterdam, Nederland
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 54′ OL
Personen
Directeur Prof. dr. Wim Hupperetz[1]
Lid van OAM, ICOM, Museumvereniging
Detailkaart
Allard Pierson Museum
Allard Pierson Museum
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Allard Pierson Museum is een archeologisch museum in Amsterdam op de Oude Turfmarkt 127. Samen met onder meer de Bijzondere Collecties en de Artis Bibliotheek vormt het de divisie UvA Erfgoed binnen de Universiteit van Amsterdam. Het Allard Pierson Museum behoort met zijn omvangrijke verzameling tot de voornaamste oudheidkundige musea in Nederland. De collectie omvat onder meer Egyptische, Mesopotamische, Griekse, Etruskische en Romeinse oudheden, alsmede ongeveer 300 gipsafgietsels van Antieke beeldhouwwerken.

Geschiedenis[bewerken]

Het museum is vernoemd naar Allard Pierson (1831-1896), die van 1877 tot 1895 aan de toenmalige Gemeentelijke Universiteit te Amsterdam verbonden was als hoogleraar in de Kunstgeschiedenis, Aesthetica en Moderne Letteren. Pierson toonde een grote belangstelling voor de archeologie, die deel uitmaakte van zijn leeropdracht. Hij legde in de genoemde periode een verzameling gipsafgietsels van Antieke sculpturen aan.

Na Piersons overlijden richtte diens zoon, de bankier J.L. Pierson (1854-1944), de Allard Pierson Stichting (A.P.S.) op. Het aanzienlijke vermogen van de stichting werd aangewend voor de bevordering van de wetenschap, in het bijzonder de oudheidkunde. Met steun van de stichting kon een verzameling oudheden bijeen worden gebracht die uiteindelijk, in 1934, de collectie van het Allard Pierson Museum zou vormen.

De collectie werd gehuisvest in een pand aan de Weesperzijde te Amsterdam, de bovenste verdieping daarvan diende vanaf 1931 als museum. Op 12 november 1934 werd, mede door de inspanningen van Dr. G.A.S. Snijder, officieel het Allard Pierson Museum opgericht, gehuisvest aan de Sarphatistraat 129-131, hoek Roetersstraat. Snijder werd aangesteld als eerste hoogleraar-directeur van het nieuwe museum. De museumcollectie telde toen ca. 6.000 objecten en omvatte onder meer de voormalige archeologische verzamelingen van jhr. Dr. J. Six (1857-1926) en Dr. C.W. Lunsingh Scheurleer (1881-1941), die met name Griekse en Egyptische antiquiteiten hadden verzameld.

Het museum behoorde met zijn collectie tot de toenmalige Amsterdamse Gemeentelijke Universiteit en stond ten dienste van het academisch onderwijs in de archeologie. Dat is nu nog steeds zo, zij het dat het museum tegenwoordig een groter publiek wenst te bereiken en een complexere functie heeft gekregen.

Sinds 1976 is het Allard Pierson Museum gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank aan de Oude Turfmarkt in Amsterdam. Na een ingrijpende verbouwing, begeleid door ontwerper Dick Elffers, werd het museum hier in oktober 1976 geopend door Koningin Beatrix.

Directeuren[bewerken]

  • Prof. dr. G.A.S. Snijder (vanaf 1934)
  • Prof. dr. C.H.E. Haspels (vanaf 1946)
  • Prof. dr. J.M. Hemelrijk (vanaf 1965)
  • Prof. dr. H.A.G. Brijder (vanaf 1986)
  • Prof. dr. R.A. Lunsingh Scheurleer (vanaf 2002)
  • Prof. dr. W.M.H. Hupperetz (sinds 2009)

Externe links[bewerken]