Allard Pierson Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Allard Pierson Museum
Amsterdam allard pierson-entree.jpg
Locatie Oude Turfmarkt 127, Amsterdam, Nederland
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 54′ OL
Opgericht 12 november 1934
Personen
Directeur Prof. dr. Wim Hupperetz[1]
Lid van OAM, ICOM, Museumvereniging
Detailkaart
Allard Pierson Museum
Allard Pierson Museum
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Prinses Beatrix opent het in 1976 verhuisde museum

Het Allard Pierson Museum is een archeologiemuseum in Nederland, gevestigd in het pand Oude Turfmarkt 127 te Amsterdam. Samen met onder meer de Bijzondere Collecties en de Artis Bibliotheek vormt het de divisie UvA Erfgoed binnen de Universiteit van Amsterdam. Het Allard Pierson Museum behoort met zijn omvangrijke verzameling (ruim 17.500 voorwerpen) tot de voornaamste oudheidkundige musea in Nederland. De collectie omvat onder meer Egyptische, Mesopotamische, Griekse, Etruskische en Romeinse oudheden, alsmede ongeveer 300 gipsafgietsels van beeldhouwwerken uit de klassieke oudheid.

Geschiedenis[bewerken]

Het museum is vernoemd naar Allard Pierson (1831-1896), die van 1877 tot 1895 aan de toenmalige Gemeentelijke Universiteit te Amsterdam verbonden was als hoogleraar in de Kunstgeschiedenis, Aesthetica en Moderne Letteren. Pierson toonde een grote belangstelling voor de archeologie, die deel uitmaakte van zijn leeropdracht. Hij legde in de genoemde periode een verzameling gipsafgietsels van sculpturen uit de klassieke oudheid aan.

Na Piersons overlijden richtte diens zoon, de bankier Jan Lodewijk Pierson (1854-1944), de Allard Pierson Stichting (A.P.S.) op. Het aanzienlijke vermogen van de stichting werd aangewend voor de bevordering van de wetenschap, in het bijzonder de oudheidkunde. Onder leiding van Geerto Snijder en met steun van de stichting kon de verzameling van het Archeologisch Museum uit Den Haag overgekocht worden die uiteindelijk, in 1934, de collectie van het Allard Pierson Museum zou vormen.[2]

De collectie werd gehuisvest in een pand aan de Weesperzijde te Amsterdam, de bovenste verdieping daarvan diende vanaf 1931 als museum. Op 12 november 1934 werd, mede door de inspanningen van Dr. Geerto Snijder, officieel het Allard Pierson Museum opgericht, gehuisvest in een oud schoolgebouw aan de Sarphatistraat 129-131, hoek Roetersstraat. Snijder werd aangesteld als eerste hoogleraar-directeur van het nieuwe museum. De museumcollectie telde toen ca. 6.000 objecten en omvatte onder meer de voormalige archeologische verzamelingen van jhr. Dr. Jan Six (1857-1926) en Dr. C.W. Lunsingh Scheurleer (1881-1941), die met name Griekse en Egyptische antiquiteiten hadden verzameld.

Het museum behoorde met zijn collectie tot de toenmalige Amsterdamse Gemeentelijke Universiteit en stond ten dienste van het academisch onderwijs in de archeologie. Dat is nu nog steeds zo, zij het dat het museum tegenwoordig een groter publiek wenst te bereiken en een complexere functie heeft gekregen.

Sinds 1976 is het Allard Pierson Museum gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank, Oude Turfmarkt 127 in Amsterdam. Na een ingrijpende verbouwing, begeleid door ontwerper Dick Elffers, werd het museum hier in oktober 1976 geopend door HKH Prinses Beatrix.

Directeuren[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • H.A.G. Brijder - G. Jurriaans-Helle (red.), Een gids voor de collecties van het Allard Pierson Museum, Amsterdam, 2002. ISBN 9071211371, pp. 8-18.
  • G. Jurriaans-Helle, Het oude Allard Pierson Museum, in Allard Pierson Mededelingen 100 (2009), pp. 4-10.

Externe links[bewerken]