Senoeseret I

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Senoeseret I
Senwoseret I, Sesostris I, Sesonchosis
Beeld van anorthosiet gneiss van farao Senoeseret I
(1979-1930 v. Chr.), Altes Museum
Farao van verenigd Egypte
Periode ca. 1947 - 1911 v.Chr.
Voorganger Amenemhat I
Opvolger Amenemhat II
Vader Amenemhat I
Moeder Neferoe-Tatenen
Namen van de farao in Egyptische hiërogliefen
Praenomen of troonnaam
M23
t
L2
t
raL1D28
Nomen of geboortenaam
G39N5
 
wsrsr
X1
z
n
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

Senoeseret I was een farao van de 12e dynastie. Zijn naam betekent (Senoeseret): "Man van godin Oeseret". En zijn tweede naam betekent: "De ka van Re is in beweging gekomen".

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was eerst tien jaar co-regent met zijn vader. Onder Senoeseret bereikt het rijk een culturele bloei. Senoeseret bouwde eveneens een piramide bij de nieuwe hoofdstad El-Lisht. Deze piramide is een kopie van de piramide van Pepi II. In de laatste drie jaar was zijn zoon co-regent.

Oorlogen[bewerken | brontekst bewerken]

Militair probeerde hij zijn macht in het rijk te vestigen en daarbij moest hij de moordenaars van zijn vader bestrijden. De rijkste nomarchen heeft hij zeker niet aangekund en waarschijnlijk heeft hij ze toch wat autonomie moeten gunnen. Daarnaast heeft hij zijn rijk proberen uit te breiden naar het zuiden en daarbij Koesj onderworpen tot bij de 2e cataract. De stad Boehen zou voor de verdere expedities een belangrijke rol spelen. In het noorden zijn er verschillende expedities naar de Sinaï en er is één expeditie naar Poent geweest.

Bouwwerken[bewerken | brontekst bewerken]

Op meer dan 35 sites zijn sporen van zijn naam. Belangrijk voor de toekomst zou de eerste tempel in Karnak zijn. Deze tempel zou uitgroeien tot de belangrijkste tempel van Amon. Na 30 jaar van zijn regering, vierde hij het Sed-festival en richtte Senoeseret in Heliopolis twee obelisken op. De tempel van Tod (of el-Tod), ten zuiden van Luxor, werd door hem geheel herbouwd.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Senoeseret I van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.