Poent

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Voor de huidige regio in Somalië, zie Puntland

Poent
in hiërogliefen
p wn
n
t
xAst

Poent of Punt, ook wel Land van Poent of Ta Netjer (land van god), is een mythisch land dat in diverse reisverslagen en religieuze teksten uit het Oude Egypte wordt vermeld. Historici plaatsen Poent in het hedendaags Somalië.[1] De Oude Egyptenaren zagen het Land van Poent als een heilig land en de afkomst van hun ras.[2]

Geschiedenis[bewerken]

Vermoedelijke locatie rond de Rode Zee en de belangrijkste handelsroutes

Locatie van Poent[bewerken]

Poent ligt ergens in het grote gebied van Oost-Afrika. Somalië wordt als de meest voor aan de hand liggende locatie gezien.[3] Er wordt ook gezocht in de Hoorn van Afrika (Ethiopië, Eritrea, Djibouti en Somalië). Archeologische bewijzen zijn echter nog niet gevonden. De naam Puntland, een provincie van Somalië, is van de naam Poent afgeleid.

Locatie van Poent (A. van Eijk)[bewerken]

Het land van Poent ligt ten oosten van Egypte en wel het huidige Palestina. De hiervoor beschreven locatie is in de oude literatuur een gissing maar nooit was onderzocht of er een overeenkomst was tussen het bezoek van Hatsjepsoet's reisverslag en het bezoek aan Salamo van de Koningin van "Scheba". Bij gebrek aan kennis van alle oude talen en geschriften werd er maar iets aangenomen. Een duidelijke uitleg over deze ontmoeting vindt men in het boek "Eeuwen in chaos" van Immanuel Velikovsky (ISBN90 202 00 000)

Literatuur[bewerken]

  • Manley, Bill, De zeventig beroemdste mysteries van het Oude Egypte (2003), Thoth, ISBN 90 209 5281 1

Voetnoten[bewerken]

  1. Simson Najovits, Egypt, trunk of the tree, Volume 2, (Algora Publishing: 2004), pagina 258
  2. “The Making of Egypt” (1939). Petrie states that the Land of Punt was “sacred to the Egyptians as the source of their race.”
  3. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/553877/Somalia/129430/History?anchor=ref419615

Externe links[bewerken]