Pepi II

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pepi II
Pipi, Phios
Beeld van albast van koningin Anchesenpepi II en haar zoon Pepi II
(ca. 2288-2224 of 2194 voor Chr.), Brooklyn Museum
Farao van verenigd Egypte
Periode ca. 2279 - 2219 v.Chr.
Voorganger Merenre I
Opvolger Merenre II
Vader Pepi I
Moeder Anchesenpepi II
Pepi II in Egyptische hiërogliefen
Serech of Horusnaam
G5
R8N28w
Srxtail.jpg
Nebtynaam
G16
R8N28w
Gouden Horusnaam
G8
M13 G5
nbw
Praenomen of troonnaam
M23
t
L2
t
Hiero Ca1.svg
ppii
Hiero Ca2.svg
Nomen of geboortenaam
G39N5
 
Hiero Ca1.svg
ranfrkA
Hiero Ca2.svg
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

Pepi II was een farao van de 6e dynastie. De koning was bekend onder de naam: Neferkare, Pipi en Phios door Manetho.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Pepi II was een zoon van Pepi I en koningin Anchesenpepi II, en ook stiefbroer van Merenre I, de troonopvolger zoon van de eerste vrouw van Pepi I, Anchesenpepi I. Zijn moeder Anchesenpepi II (ook bekend als Anchesenmeryre II) regeerde in naam van Pepi II, toen hij op zesjarige leeftijd de troon erfde. Zij behoorde tot een invloedrijke familie, was de zus van Anchesenmeryre I, beiden dochters van de lokale prins Choei en diens vrouw Nebet. Zij voedde geholpen door haar broer Djaoe, die later vizier werd, de jonge pretendent op. Daarbij wist zij de stabiliteit in Egypte te bewaren.

De koning is dan ook bekend geraakt als de 'langstregerende monarch' ooit, Pepi II regeerde 96 jaar althans volgens de Turijnse papyrus. Sommige archeologen twijfelen aan de 96 jaar, omdat het wel heel lang was en dus ongeloofwaardig. De koning leidde expedities naar de mijnen in Hat-noeb en in de Sinaï. Hij voerde oorlog in Nubië, Libië en Azië en ging naar het land Poent toe.

De buitengewoon lange regeerperiode die Pepi II wordt aangemeten werd gekenmerkt door langzame degradatie van de binnenlandse situatie. Bij zijn overlijden zonder een opvolger te hebben nagelaten eindigde het Oude Rijk en namen de ongeregeldheden toe in de periode die Egyptologen gemakshalve de "Eerste tussenperiode" hebben genoemd. In die erg bewogen tijd volgden verschillende kleine heersers elkaar op en bleven slechts korte tijd op de troon, wat aangeeft dat het niet zo best ging in Egypte toen.

Bouwwerken[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Pepi II van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.