Oude Stad (Jeruzalem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oude Stad van Jeruzalem en zijn Muren
Werelderfgoed cultuur
Old City (Jerusalem).jpg
UNESCO-regio Azië-Pacific
Criteria II, III, VI
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 148rev
Inschrijving 1981 (5e sessie)
Kaart
Kaart
UNESCO-werelderfgoedlijst
Kaart van de Oude Stad met poorten (gemaakt in 2007)

De Oude Stad (Hebreews: העיר העתיקה, Ha'Ir Ha'Atiqah; Arabisch: البلدة القديمة, al-Balda al-Qadimah; Armeens: Երուսաղեմի հին քաղաք, Yerusaghemi hin k'aghak') is het ommuurde centrum van de stad Jeruzalem. De Oude Stad ligt in Oost-Jeruzalem, het deel van de stad dat in 1967 door Israël werd veroverd, geannexeerd en bij de Israëlische gemeente Jeruzalem getrokken, maar waarop de staat Palestina aanspraak maakt als hoofdstad van Palestina.

In deze Oude Stad bevinden zich belangrijke religieuze locaties voor moslims, joden en christenen: respectievelijk de Tempelberg met de Al-Aqsamoskee en de Rotskoepel, de Klaagmuur en de Heilig Grafkerk.

Binnen de muren van de oude stad liggen vier etno-religieuze wijken:

 1. de islamitische wijk in het noordoosten
 2. de Joodse wijk in het zuidoosten
 3. de christelijke wijk in het noordwesten
 4. de Armeense wijk in het zuidwesten

De oude Marokkaanse wijk werd in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog door Israël verwoest, waarna op die plaats een groot plein werd aangelegd voor de Klaagmuur. Het overige deel van de wijk werd bij de Joodse wijk gevoegd.[1] Hierbij werd ook een oude moskee verwoest.[2]

In de stadsmuur bevinden zich de volgende poorten:

 • de Damascuspoort uit 1537
 • de Jaffapoort uit 1530-1540
 • de Sionspoort uit 1540
 • de Mestpoort uit 1538-1540
 • de Gouden Poort (gesloten) uit de 6e eeuw
 • de Leeuwenpoort uit 1538-1539
 • de Heroduspoort

Sinds 1981 staat de Oude Stad van Jeruzalem op de werelderfgoedlijst, op initiatief van Jordanië, dat Oost-Jeruzalem tussen 1948 en 1967 bezette. Jordanië gaf in 1988 de claims op Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever op. De Tempelberg met de Al-Aqsamoskee staat onder controle van de koning van Jordanië en wordt beheerd door een islamitische waqf.

Afbeeldingen[bewerken]

 1. On Saturday night, June 10, 1967, Israeli authorities informed more than 100 families living in the Mughrabi quarter of Jerusalem's Old City that they had three hours to evacuate their homes, where some had lived for generations. As Teddy Kollek, mayor of the western half of the city since 1965, recalled in his 1978 autobiograph
 2. rare photograph reveals ancient jerusalem mosque destroyed in 1967 Haaretz, 15 juni 2012