Folke Bernadotte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Folke Bernadotte, 1945

Folke Bernadotte af Wisborg (Stockholm, 2 januari 1895Jeruzalem, 17 september 1948) was een Zweedse graaf en diplomaat. Hij was een kleinzoon van koning Oscar II van Zweden.

"Graaf Bernadotte", zoals hij doorgaans werd genoemd, was het vijfde kind uit het morganatisch huwelijk van prins Oscar met Ebba van Fulkila Munck. Hij werd na de militaire academie officier in de koninklijke garde en vervulde een aantal hoge maatschappelijke functies.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog redde hij 15.000 gevangenen uit de concentratiekampen, toen hij vicepresident van het Zweedse Rode Kruis was in 1945.

Op 24 april 1945 ontving hij van Heinrich Himmler een aanbod tot vrede met de geallieerden.

Na Resolutie 181 Algemene Vergadering Verenigde Naties werd hij in 1947 bemiddelaar van de Verenigde Naties voor Palestina. Hij slaagde er in 1948 in een wapenstilstand te realiseren in de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948.

Later bereidde hij de oprichting van de United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) (de hulporganisatie van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen in het Nabije Oosten) voor.

Op 17 september 1948 werd Folke Bernadotte vermoord door de zionistische, terroristische groep de Lechi of Stern-gang, omdat hij te pro-Palestijns zou zijn. De moordaanslag werd goedgekeurd door onder andere de latere premier Yitzhak Shamir, destijds een van de leiders van de Lechi.[1]

De Verenigde Naties onderscheidden hem vijftig jaar later postuum met een Dag Hammarskjöldmedaille, voor het sterven tijdens een vredesoperatie van de VN.

Zie ook[bewerken]