United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) is de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties die zich richt op de Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten. De UNWRA werd in opgericht in 1949.

De UNRWA functioneert naast de UNHCR en richt zich op personen die in Palestina leefden tussen juni 1946 en mei 1948, die zowel hun huis als bron van inkomsten zijn kwijtgeraakt als gevolg van het Arabisch-Israëlisch conflict in 1948; en bovendien: de nakomelingen van deze personen. De UNRWA hanteert dus een andere definitie van 'vluchtelingen' voor Palestijnen dan de UNHCR voor de rest van de wereld.[1][2][3]

Over het aantal vluchtelingen lopen de schattingen uiteen: de VN gingen uit van 726.000 oorspronkelijke vluchtelingen, Israël gaat uit van ongeveer 600.000 vluchtelingen, van wie er nog ongeveer 150.000 in leven zijn. De controverse gaat met name over het meetellen van de afstammelingen van de vluchtelingen. Volgens die definitie zijn er ruim 4 miljoen vluchtelingen.

De meeste vluchtelingen leven in de 59 vluchtelingenkampen in de Palestijnse Gebieden, Jordanië, Libanon, Egypte, Syrië en Irak, waarbij zij alleen in Jordanië burgerrechten kregen. Israël weigert vluchtelingen en hun nakomelingen in Israël op te nemen omdat het opnemen van dit aantal burgers de Joden tot een minderheid in het land zouden maken, waarmee het voortbestaan van Israël als staat op het spel zou komen staan. De UNWRA biedt hulp aan 4,6 miljoen Palestijnen in Jordanië, Syrië, Libanon, Gaza en de Westbank in de vorm van onderwijs, gezondheidszorg, sociale voorzieningen (o.a. inkomen) en noodhulp.

De UNRWA werd opgericht door resolutie 302 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties van 8 december 1949. De UNRWA telt ruim 29.000 medewerkers, voor het grootste deel Palestijnen. Het budget van de UNRWA bedroeg in 2003 440 miljoen US Dollar. In 2008 bedroeg het budget 541,8 miljoen US Dollar en is afkomstig van donoren. De belangrijkste donoren zijn: Verenigde Staten, Europese Unie, Zweden, Groot-Brittannië, Noorwegen en Nederland. Arabische landen zijn geen donoren, Israël draagt wel bij.[4] Naast hulp via de UNWRA ontvangen Palestijnse vluchtelingen ook hulp via de Palestijnse autoriteit (de regering). De UNWRA is volledig afhankelijk van buitenlandse steun, de Palestijnse Autoriteit is voor meer dan 80 procent van haar begroting afhankelijk van buitenlandse steun.

Externe link[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. The UN's Palestinian Refugee Problem
  2. The Case for Israel, Alan Dershowitz. pagina 86 en verder
  3. The Refugee Curse
  4. http://www.israel-palestina.info/verenigde_naties.html#A._UNRWA