Microfinanciering

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Op groepssparen gebaseerde bank in Cambodja.

Microfinanciering is de algemene verzamelnaam voor financiële diensten met zeer kleine bedragen. De belangrijkste vormen zijn microsparen, micro-geldovermaken (soms digitaal) en microkrediet. Microkredieten (vaak minder dan 200 euro) worden verstrekt aan de arme bevolking in ontwikkelingslanden (onder meer in Zuidoost-Azië, India, Afrika en Latijns-Amerika). Het doel van deze leningen is het opvangen van tegenvallers en de bestrijding van de armoede door het stimuleren van ondernemerschap. Een voorbeeld van een Nederlandse organisatie die leningen verstrekt aan microfinancieringsinstituten (MFIs) die dat weer doorlenen als microkrediet, is Oikocredit, een van de oudste internationaal werkende instellingen op dit gebied.

Microfinanciering is een onderdeel van het begrip inclusive finance. De andere onderdelen zijn: sparen, geldovermaken, verzekeringen en andere financiële basisdiensten verzorgd door lokale microfinanciëringsorganisaties (MFI's). Het Netherlands Platform for Microfinance (NpM) heet tegenwoordig NpM, Platform for Inclusive Finance.[1]

Er zijn verschillende doelstellingen die MFIs hebben, sommigen hebben de focus op het uitgeven van kleine leningen om rond te komen, anderen richtigen zich voornamelijk op ondernemerschap waarbij de lening in zijn volledigheid gebruikt wordt om een onderneming mee te starten.

Een groot gedeelte van de MFIs richten zich op het uitlenen aan de allerarmste bevolking en aan vrouwen. Vrouwelijke werknemers overal ter wereld dragen bij aan de economische groei en het duurzame levensonderhoud van hun gezinnen en gemeenschappen. Microfinance helpt vrouwen uit arme gezinnen kracht bij te zetten om deze bijdrage te leveren en om hun gezinnen te helpen profiteren van inkomstengenererende activiteiten en beter om te gaan met risico's. Vooral vrouwen hebben baat bij microfinance omdat veel microfinance-instellingen (MFI's) zich richten op vrouwelijke cliënten.[2]

Microfinanciering in Nederland[bewerken]

Onder microfinanciering in Nederland wordt verstaan: ‘de combinatie van op de (startende) ondernemer gerichte coaching en kleine kredieten (tot maximaal € 50.000). Het doel van microfinanciering is hier het stimuleren van de kredietverlening aan het kleinbedrijf. Microfinanciering is beschikbaar voor (startende) ondernemers die niet over voldoende middelen beschikken of te weinig zekerheden kunnen bieden voor een krediet bij een reguliere bank.

De hier gebruikte definitie van microfinanciering is weliswaar aangepast aan de Westerse situatie, maar nog steeds gebaseerd op dezelfde principes. De combinatie van begeleiding en financiering is cruciaal, net als de focus op een doelgroep die geen of moeilijk toegang heeft tot reguliere financiering van banken.

Microfinanciering in Nederland is in de afgelopen jaren snel gegroeid mede dankzij inspanningen van de Raad voor Microfinanciering en het ministerie van Economische Zaken.

Microfinancieringsfondsen[bewerken]

België
Nederland
Verenigde Staten

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]