Wereldraad van Kerken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wereldraad van Kerken
World Council Of Churches
Geschiedenis
Opgericht 23 augustus 1948
Structuur
Voorzitter Olav Fykse Tveit
Werkgebied internationaal
Hoofdkantoor Genève, Zwitserland
Type christelijk-oecumenische organisatie
Media
Website http://www.oikoumene.org/

De Wereldraad van Kerken (Engels: World Council Of Churches) is een van de belangrijkste internationale christelijk-oecumenische organisaties. De Wereldraad van Kerken werd opgericht op 23 augustus 1948 in Amsterdam en is gevestigd in Genève, Zwitserland.

Er zijn omstreeks 350 kerkgenootschappen lid van deze organisatie. Deze hebben samen zo'n 500 miljoen leden in meer dan 110 landen.[1] De eerste secretaris-generaal was de Nederlander Willem Visser 't Hooft. De huidige secretaris-generaal is Olav Fykse Tveit.

Het grootste kerkgenootschap ter wereld, de Rooms-Katholieke Kerk, is geen lid van de Wereldraad van Kerken, maar werkt wel samen met deze organisatie. Verder zijn binnen de Wereldraad van Kerken ruwweg de meeste christelijke stromingen vertegenwoordigd, zoals de oosters-orthodoxe kerken, Oudkatholieke Kerk, protestantse kerken, de Anglicaanse Kerk, enkele baptisten, de meeste lutheranen, methodisten, verschillende gereformeerde kerken alsmede enkele vrijzinnige kerken. In Nederland zijn de Protestantse Kerk in Nederland, de Oud-Katholieke Kerk, de Remonstrantse Broederschap, de Doopsgezinden en de Quakers lid van de Wereldraad van Kerken. De Nederlandse leden van het Centraal Comité van de Wereldraad zijn aartsbisschop Dr Joris Vercammen van de Oudkatholieke Kerk en dominee Karin van den Broeke van de Protestantse Kerk in Nederland.

70-jarig jubileum[bewerken]

Op 23 augustus 2018 werd het 70-jarig jubileum gevierd. Dit vond plaats in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, dezelfde plek waar de Wereldraad is opgericht.[2] Paus Franciscus bracht in juni een bezoek aan de Wereldraad in Genève.[3]

Kritiek[bewerken]

Hoewel de oecumenische gedachte die de Wereldraad van Kerken uitdraagt door christenen enerzijds als positief ervaren kan worden, is er ook kritiek, juist vanwege de oecumene en de wel zeer brede grondslag die uit deze oecumene volgt. Deze kritiek is onder meer afkomstig uit de meer orthodox-protestantse kerkgenootschappen, omdat deze oecumene de mogelijkheid in zich draagt om te leiden tot een minder heldere eigen geloofsovertuiging. Daarnaast is er kritiek omdat de Wereldraad van Kerken zich te veel met de wereld vereenzelvigt. Ten derde is er de kritiek dat de raad te veel een bepaald type theologie en christendom op het oog heeft, wanneer contextuele theologie pas echte theologie is, onderschat de raad dat een theologie en cultuur ontstaan in een bepaalde context.

Assemblée[bewerken]

De Wereldraad van Kerken houdt als regel om de zeven jaar een algemene vergadering, de Assemblée genaamd. Deze houdt zich niet slechts bezig met religieuze vraagstukken, maar ook met politieke en ecologische, wanneer kerken daarbij een rol kunnen spelen. Zoals het EAPPI-programma (Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel)[4] dat door de Wereldraad is opgestart als reactie op uitspraken van kerkelijke leiders in Jeruzalem in 2002, voor dialoog en vrede in Israël en de Palestijnse Gebieden. De Nederlandse predikant Owe Boersma is de coördinator ervan.[5] In 1961 werden voor het eerst waarnemers door Vaticaanstad naar de Assemblée gezonden.

Assemblées van de wereldraad waren:

Jaar Plaats Data
1948 Amsterdam, Nederland 22 augustus - 4 september
1954 Evanston, Illinois, USA 15 - 31 augustus
1961 New Delhi, India 19 november - 5 december
1968 Uppsala, Zweden 4 - 20 juli
1975 Nairobi, Kenia 23 november - 10 december
1983 Vancouver, Brits-Columbia, Canada 24 juli - 10 augustus
1991 Canberra, Australië 7 - 21 februari
1998 Harare, Zimbabwe 3 - 14 december
2006 Porto Alegre, Brazilië 14 - 23 februari
2013 Busan, Zuid-Korea 30 oktober - 8 november

Secretaris-generaal van de Wereldraad van kerken[bewerken]

De belangrijkste functionaris van de Wereldraad is die van 'secretaris-generaal'; het waren respectievelijk:

Jaren Naam Kerk Land
19481966 Willem Visser 't Hooft Nederlandse Hervormde Kerk/ Zwitsers Kerkverbond (Genève) Nederland
19661972 Eugene Carson Blake Presbyterian Church (USA) Verenigde Staten
19721984 Philip A. Potter Methodist Church Jamaica
19851992 Emilio Castro Evangelisch-methodistische kerk Uruguay
19932003 Konrad Raiser Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) Duitsland
2004-2009 Samuel Kobia Methodist Church Kenia Kenia
2009- Olav Fykse Tveit Noorse Kerk Noorwegen

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

  • (en) [2] World Council Of Churches (Wereldraad van Kerken)

Referenties[bewerken]