Naar inhoud springen

New Delhi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
New Delhi
Plaats in India Vlag van India
New Delhi (India)
New Delhi
Situering
Territorium Delhi
Coördinaten 28° 40′ NB, 77° 13′ OL
Algemeen
Oppervlakte 42,7 km²
Inwoners
(2011)
27.280.000
Hoogte 216 m
Website ndmc.gov.in
Foto's
Portaal  Portaalicoon   India

New Delhi is de officiële hoofdstad van India. New Delhi is een gemeente en een district van het Nationaal Hoofdstedelijk Territorium van Delhi, en is onderdeel van de agglomeratie rond de metropool Delhi. Vaak wordt alleen de naam Delhi gebruikt wanneer naar de hoofdstad wordt verwezen. De gemeente New Delhi heeft een oppervlakte van 42,7 km² en 294.783 inwoners, het district New Delhi heeft een oppervlakte van 1484 km². De metropool Delhi heeft 27.280.000 inwoners[1] en is daarmee de derde stad op de wereldranglijst.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

New Delhi is in 1912 door de Britten gesticht om als nieuwe hoofdstad van Brits-Indië te fungeren. De stad was officieel gereed in 1929 en werd in 1931 als hoofdstad in gebruik genomen. Van 1912 tot 1931 fungeerde Delhi als tijdelijke hoofdstad; tot 1912 was Calcutta de hoofdstad.

Stadsbeeld[bewerken | brontekst bewerken]

Blik over New Delhi

Doordat New Delhi een planmatig aangelegde Britse stad is, heeft de stad een opvallend Brits-koloniaal uiterlijk; dit in tegenstelling tot het veel grotere en oudere Delhi. De stad bezit ook enkele grote parken naar Brits voorbeeld. Uit de koloniale tijd dateren vele gebouwen, waaronder het Rashtrapati Bhavan, de ambtswoning van de president van India. Het resultaat van de koloniale erfenis is dat de hoofdstad van India het minst op een Indiase stad lijkt wat architectuur en stadsplanning betreft.

Bestuur en indeling[bewerken | brontekst bewerken]

India Gate, New Delhi

De gemeente New Delhi wordt bestuurd door de New Delhi Municipal Council (NDMC). De gemeente New Delhi komt echter niet helemaal overeen met het gelijknamige district New Delhi. Volgens de volkstelling van 2001 woonden er in het district New Delhi in totaal 171.806 mensen.[2] 157.881 daarvan woonden in de gemeente New Delhi en 13.925 in de gemeente Delhi. De gemeente New Delhi is verder ook verspreid over de districten Centraal (3490 inw.), Zuidwest (89.943 inw.), Zuid (43.469 inw.) en Zuidoost.

Milieu[bewerken | brontekst bewerken]

Elk jaar worden stad en regio in de winter geplaagd door ernstige smog. Verkeer en industrie leveren elk hun aandeel. Daar komt nog de rook bij uit omringende deelstaten, ontstaan door boeren die hun akkers schoonbranden, een traditionele praktijk om de akkers voor het nieuwe seizoen gereed te maken. De luchtvervuiling door het massaal afsteken van vuurwerk tijdens het Divalifeest sluit de rij. De zaak wordt nog verergerd door het feit dat de stad in een geografische "kom" ligt. Op de lijst van meest vervuilde steden van de WHO staat New Delhi op de 6e plaats. De (stads)regering nam wel enkele maatregelen (zoals het inperken van het autoverkeer (om de dag rijden)) en heeft wel plannen, maar er is nog geen groot milieubewustzijn bij de mensen noch een milieubeweging die dat kan vormen en die een voldoende inbreng kan hebben bij het definitief helpen oplossen van dit probleem.[3]

Stedenbanden[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende inwoners van New Delhi[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Overleden[bewerken | brontekst bewerken]

Woonachtig (geweest)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) (hi) Website van de gemeente New Delhi
  • (en) Delhi Tourism
Zie de categorie New Delhi van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.