Joris Vercammen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Joris Vercammen
Joris Vercammen
Aartsbisschop van de
Oudkatholieke Kerk
Geboortedatum 14 oktober 1952
Geboorteplaats Lier
Wijdingen
Priester 7 juli 1979
Bisschop 11 maart 2000
Kerkelijke carrière
1989-1996 pastoor van Eindhoven
1996-2000 rector van het Oud-Katholiek Seminarie
2000 - 2020 Aartsbisschop van Utrecht
Successie
Voorganger Antonius Jan Glazemaker
Opvolger Bernd Wallet
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Joris August Odilius Ludovicus Vercammen (Lier, 14 oktober 1952) is een Belgisch geestelijke en een aartsbisschop van de Oudkatholieke Kerk, werkzaam in Nederland.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Vercammen was van 2000 tot 2020 aartsbisschop van het aartsbisdom Utrecht en als zodanig de voorzitter van de Unie van Utrecht, het internationale verband van Oudkatholieke kerken in de wereld. Dit zijn kleine gemeenschappen, verspreid over Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Polen.

Vercammen werd in 1979 priester gewijd voor het rooms-katholieke bisdom Antwerpen, waar hij zijn pastorale arbeid vooral op de begeleiding van jongeren richtte.

In 1988 stapte hij over naar de Oudkatholieke Kerk van Nederland. Zelf zei hij in een interview dat het celibaat en het kerkelijk gezag dat hem tot de keuze voor het celibaat dwong hierbij een grote rol hebben gespeeld. Priester én gehuwd zijn, in de Oudkatholieke Kerk, in de Nederlandse diaspora, bood een uitkomst al was het een enorm verschil met zijn Vlaamse volkskerk. In 1989 werd hij als assisterend priester in Rotterdam aangesteld en sinds 1989 als pastoor van de parochie te Eindhoven.

In 1996 werd hij docent en rector van het oudkatholiek Seminarie te Utrecht, waar hij praktische theologie doceert. Het jaar daarop promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op het onderwerp kerkopbouw.

In 2000 werd hij tot aartsbisschop van Utrecht gekozen, de 83e bisschop van Utrecht volgens de oudkatholieke telling. Zijn bisschopswijding vond plaats op 1 juli in de Domkerk in Utrecht. Als wapenspreuk koos hij de tekst van Johannes 10,10 Ut vitam abundantius habeant (Opdat zij leven hebben in overvloed), net als het jaar ervoor toevallig de (rooms-katholieke) hulpbisschop van Roermond Everard de Jong had gedaan. Opvallend afwezige in de Dom was zijn rooms-katholieke collega kardinaal Simonis, die zo te kennen gaf dat hij de bisschopswijding van een voormalig r.k. priester in een 'schismatieke' kerk niet goedkeurde. Beide aartsbisschoppen onderhielden daarna goede relaties.

Vercammen werd in 2006 gekozen in het Centraal Comité van de Wereldraad van Kerken.[1] Op 11 januari 2020 is Vercammen teruggetreden als aartsbisschop.[2] Hij werd opgevolgd door Bernd Wallet.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Joris Vercammen is gehuwd en heeft drie kinderen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Antonius Jan Glazemaker
Oudkatholiek aartsbisschop van Utrecht
2000-2020
Opvolger:
Bernd Wallet